На 18 август излиза книгата „В смутните часове по здрач“, дебютен роман на нашумелия шведски писател Юхан Теорин, чиито мистерии се конкурират с трилърите на големия Стиг Ларшон!

„Микс от класическа криминална интрига, скандинавска митология и истории за призраци“ – така описва книгите си за тайнствения остров Йоланд самият писател. „В смутните часове по здрач“ (превод: Росица Цветанова; стр. 392, цена: 18 лв.) ни прави свидетели на драмата на една жена, чието дете изчезва в мъгливата пустош на въпросното парче земя. Двайсет години по-късно Юлия продължава да се терзае и да дави мъката си в алкохол. Неочаквано се обажда баща ѝ, бивш моряк, останал да живее на острова. Получил е странна пратка по пощата, която може би ще помогне за разбулване на черната загадка...

Шведският писател и журналист Юхан Теорин е роден през 1963 г. в Гьотеборг. Дебютният му роман, „В смутните часове по здрач“, печели наградата на Шведската академия на криминалните автори за най-добър първи трилър през 2007 г., в резултат бива преведен на двайсет и пет езика, а през 2013 г. излиза и филм, базиран на книгата, под режисурата на Даниел Алфредсон. Вторият роман на Теорин носи заглавие „Най-тъмната стая“ и печели няколко престижни отличия: Най-добър шведски криминален роман на 2008 г., наградата Glass Key през 2009 г. и International Dagger Award за 2010 г., която се връчва от Британската асоциация на криминалните автори (CWA) на писатели, чиито творби са издадени на английски език.