Със смазваща преднина в гласовете на зрителите в 42-те страни, изпратили участници на тазгодишната "Евровизия", песента от Норвегия "Приказка" зае първото място в конкурса.

Тя е композирана и се изпълнява от родения в Беларус 23-годишен Александер Рибак. Младият певец и отлично обучен в класическата цигулка музикант спечели публиката и с текста на баладата, в който се казва: "Влюбен съм в приказка, дори и да боли. Не ме интересува дали губя ума си. Аз съм вече прокълнат". "Много благодаря, Русия. Това е просто чудесно. Благодаря" - с тези думи Рибак изрази възторга си от победата.

Втора, на значителна разлика се класира песента на друга северна страна - Исландия. На трето място остана Азърбайджан, буквално в последните секунди изместен от втората позиция. Изпълнителят с момчешко лице и несъмнен талант Александер Рибак формално сложи край на доминирането на конкурса през последните години от представители на държави от Източна Европа.

От друга страна обаче, песента му изглеждаше прицелена към решаващите телевизионни гласове от Източна Европа. "Приказка", освен лесно запомнящия си рефрен, включва фолк-ритми и хармонии от държавите от този регион. Съгласно новите правила на конкурса, въведени от тази година, освен зрителските СМС-и, класацията се подреди и от журита от експерти във всяка от държавите-участнички в конкурса.

Той ще се запомни с оттеглянето на председателя на международното жури Филип Киркоров и с неособено убедителното представяне (отново!) на държавите, получаващи правото на директно класиране на финала. Това усещане, уви, се подсили и от личното присъствие на сцената в Москва на легендата на мюзикъла Андрю Лойд Уебър. Вероятно смутена от славата на маестрото, съпровождащ на пиано изпълнението й на неговата песен "It's my time", младата певица от Великобритания Джейд Ивън се представи твърде колебливо, пише БГНЕС.

Никакво влияние върху гласовете на многомилионната аудитория не оказа и дискретно оказаната подкрепа за тази песен от руския премиер Владимир Путин, приел Андрю Лойд Уебър часове преди финала на "Евровизия". Гранддамата на френския шансон и любимка на руската публика Патрисия Каас вероятно също ще напусне Москва този път със смесени чувства, след като нейната песен, с която тя представи Франция на тазгодишната "Евровизия", бе класирана доста по-назад от победителите в конкурса.

Организаторите от руска страна би трябвало да са доволни от постигнатото. Топлото посрещане и отношение към участниците бе допълнено от невиждани технически ефекти и всякакви акробатични номера, включително подскоци във вода върху прозрачна материя, разпъната върху главите на публиката на стадион "Олимпийски" тази вечер. И... много пеещи руснаци, видени на телевизионния екран. Шоуто през следващата година вече има нов адрес - Осло.