Американската кино звезда и носител на “Оскар“ Морган Фрийман ще бъде почетен гост на 16-то издание на кинофестивала в Сараево през юли, съобщиха организаторите.

Фестивалът, който ще продължи девет дни, се открива на 23 юли и ще бъде закрит с лентата на Клинт Истууд "Непобедим", разказваща за Световното първенство по ръгби през 1995 г.

Във филма Фрийман играе ролята на бившия президент на Южна Африка Нелсън Мандела и получи номинация за “Оскар“ за изпълнението си. В Сараево актьорът ще се срещне с талантливи кинорежисьори от Балканите, съобщи прес-службата на фестивала.

Фрийман спечели “Оскар“ за ролята си в боксовата драма на Истууд от 2004 г. "Момиче за милион долара". Кинофестивалът в Сараево, чието първо издание се състоя към края на войната в Босна (1992-1995 г.) като акт на съпротива, се превърна в най-голямото филмово събитие в региона и често на него присъстват водещи имена в света на киното. През 2009 г. в рамките на фестивала бяха показани над 230 филма от 50 страни, включително няколко световни премиери.