02 е „екзистенциално” продължение на „неприличния” роман 01 на Ивайло Борисов.

Героят – роден в неподходящото време и на неподходящото място, е направил лесен за българската посттоталитарна реалност социален отскок, но е изправен пред трагичната за своето поколение невъзможност да открие пътя към себе си, както и себе си в света.

02 е роман за кризата – на битието, на съзнанието, на модерното общество в началото на XXI век. Той е болезнено вгледан в социалните и менталните патологии, в културните симулации и в жестоките манипулативни стратегии за обработване на масовото съзнание, за произвеждане на клиширани модели на поведение, които изтриват всяка възможност за индивидуален проект. Това е роман, който гневно, безпощадно и иронично е фокусиран в стереотипите – на традицията, кодирала травматичните белези на соца, на днешната действителност, цинично преобръщаща ценностни схеми, гротескно смесваща културни матрици и раждаща уродливи социални типажи – „български обществени единици“.

Това е роман, който без колебание и без задръжки преминава границите – на мисленето, на поведенческите жестове, на езика. 02 е мрачен разказ за непоносимата тежест на самотата, която винаги е „отвъд принципите на правилното сиво“; той разцепва всяка надежда, всеки опит за изход.

Смешничко ли ви беше с 01? С 02 ще ви стане тъжничко. Но идеята далеч не е да се депресирате и да станете емота, наркомани, хипстъри или някакви други такива дегенерати. Тя е просто още един тип пълнеж в позитивно киселия джънк бон бон на живота, който колкото по-скоро изплюете, толкова по-добре за вас. Фигуративно казано, не грабвайте ножа. Изход има.

Подпис:
Вашият житейски гуру

За Ивайло Борисов:

Ивайло Борисов е роден през 1976. Завършва ЕСПУ и икономически техникум. Опитва няколко висши учебни заведения и напуска всичките по собствена воля скоро след приемането си, защото предпочита да експериментира и практикува, отколкото да добива сухи, и в голямата си част, ненужни знания. Освен това по него време няма ясна визия какъв иска да стане. Впоследствие решава, че иска да стане много неща, а това с учене не се постига, затова се захваща за работа.

Първата му сфера на дейност е графичен дизайн, 3D анимация и видео обработка. Когато интернет започва все повече да навлиза, загърбва това и става уеб дизайнер - нещо, което практикува и до днес, с тази разлика, че сега го прави за удоволствие.

За удоволствие също е и консултант по различни въпроси на уеб бизнеса, рекламата, брандинга, потребителските интерфейси и медиите.

Говорейки за медии, притежава няколко блога и собствено онлайн лайфстайл издание, а последното му начинание е свързано с внос и търговия на едро и дребно – нещо, в което никога не го е бивало, но винаги е искал да опита.

Пише под различна форма от дете, като първите му публични прояви са през 2000-та, а първата си книга издава 10 години по-късно. В момента готви не само продължението й, но и 2 отделни други книги, а когато ги издаде ще има ръкописи за още 2, понеже му е много лесно да пише.

Известен е с ирационалното си и често парадоксално мислене, тежкия си тъмен хумор, често неразбран от хората, които не го познават и силните си емоции, когато се засегнат определени теми. Иначе е приятен, сладкодумен и забавен събеседник и жените доста го харесват като компания, тъй като си пада и малко тънък манипулатор.

Не харесва класическа литература, тъй като тя го натоварва, а парадигмата му на живот включва именно схващането, че той (животът) трябва да е лесен и забавен. По тази причина не вярва и в усилния труд.

Щастливо женен е, има син и котка.

Бъдещите му проекти включват микс от търговия, медии, книги, филми и дизайн, но най-вероятно ще бъдат реализирани извън България, тъй като тя вече е тясна за амбициите му.