Днешният ден е богат на празници и събития. Ще споменем само част от тях. Поради честването на св. ап. Анания, днес празнуват Анани, Анания, Анко, Анчо, Аначко, Наню, Нано. Чества се и покровителя на музикантите Св. Йоан Кукузел и международен ден на музиката и поезията. Започва октомври- месец на дарителството. 1- ви октомври е обявен от ООН за международен ден на възрастните хора. България е на девето място в света по най-висок относителен дял от населението на възрастните хора. Това е факт, който изисква специално внимание. От 1996 година днешният ден е ден на застрахователя. На 1-ви октомври 331 пр. Хр. - Александър Македонски нанася решително поражение при Гватемала на персийската армия начело с Дарий III и завзема Персия. На тази дата през 866 г. сл. Хр. са родени византийският император Лъв VІ философ, а в 1834 година руският генерал Николай Столетов, който е ръководил отбраната на Шипка и Стара Загора.

Анани е име от еврейски произход и означава Божия благодат. Ако познавате някой именник, не се колебайте да подарите саксия с циклама. Това цвете притежава защитна сила и докато то расте в дома никакво пагубно влияние не може да подейства нито на човека, нито на близките му. Цикламата също така пази от лошо настроение. Добре е да се сложи в спалнята и така ще оказва защита по време на сън.

Луната е в знак Везни. Всички прояви на егоизъм, съблюдаването само на вашите интереси, пренебрежителното отношение към интересите на околните, може да стане причина за сериозни проблеми във вашите взаимоотношения. Опасно е да изпадате в крайности, както и да отделяте твърде много време само на един проблем или сфера на живота, забравяйки за всичко останало. Удобно време да постигнете равновесие и да съблюдавате мярка във всичко, да отделяте еднакво внимание на всички, с които общувате.

Новолунието настъпва в 03:13ч. в знак Везни. 1-ви лунен ден е много кратък и трае до 07:35ч.

2 лунен ден - Според авестийската традиция 2-ри лунен ден е като бял лист, в който предстои да пишем през новия лунен месец. Да не се дава воля на нисшите инстинкти. Хубаво е да се прояви щедрост. Старайте се да мислите позитивно и си представяйте всичко, към което се стремите по най-добрия начин. Ако вашите желания са силни и чисти, те непременно ще се сбъднат в най-кратки срокове. Използвайте да построите своя ментален модел (подробно планиране) на събитията и делата за предстоящият лунен месец. Избягвайте ненужните контакти. Денят е преизпълнен, пренаситен с апетит. Човек може да изпита желание да погълне всичко, не само храна. Но всичко, което приеме трябва да се усвои, иначе ще стане затлачване в организма. Усещанията на тялото в този ден са като тест, който ни показва кое е полезно и кое е вредно за нас. Ако си представите хора или храна и ви се повдигне, значи са вредни и трябва да ги избягвате. Необходимо е да се развива щедрост и умение да отдаваме на другите. Не само ние да вземаме, но и да даваме на другите. Не трябва да има съжаление за онова, което даваме.

Подстрижка – подобрява здравето и състоянието на всички органи на чувствата – очите, слуха, прочиства носовите канали. Освен това подобрява работата на отделителната и храносмилателната системи. След подстрижката в този ден, косите ви може да започнат да се навиват.

Покупки – може да купувате само това, което ви е крайно необходимо.

Сънища – Образите на сънищата ви могат да послужат като пряко указание как да действате, но трябва да ги тълкувате правилно, а не да ги приемате буквално. Сънищата биват конкретни и ярки, което улеснява тълкуването им.