На 31 август 1997 г. при и досега ненапълно изяснени обстоятелства в катастрофа в Париж загива лейди Даяна.

Ден преди годишнината от смъртта й британците за пореден път я обявиха за най-обичаната кралска особа.

Трагедията, отнела живота на любимата на целия свят принцеса, се случва на 30 август около 23.35 ч. в тунела Понт де л'Алма на р. Сена, малко след като принцесата е напуснала парижкия хотел Риц. В "Мерцедеса" S-Clas тя е придружавана от Доди ал Файед, син на известния египетски милиардер и собственик на веригата "Харъдс" ¬ Мохамед ал Файед.

Веднага след сблъсъка принцесата е откарана в болница, където лекарски екип се опитва два часа да я спаси, но към 3 часа в ранните зори на неделния ден Даяна умира.

Ненавременната и трагична смърт на лейди Даяна е предмет на много противоречиви хипотези за причините, довели до катастрофата, включително и спекулации за заговор на МИ6. През 2005 година бе забранена ексхумация на тялото ѝ, което още повече засили слуховете за евентуална бременност на принцесата преди смъртта ѝ през август 1997.

На 14 декември 2006, след тригодишно разследване, Скотланд Ярд излиза с доклад, че автомобилната катастрофа на лейди Даяна и Доди ал-Файед не е резултат от заговор за убийство, а е трагичен инцидент.

На 7 април 2008 г съдебният състав по делото решава, че причина за смъртта на Даяна е „престъпно нехайство", породено от комбинацията от употреба на алкохол с неимоверния натиск от страна на жълтата преса.

Даяна Спенсър е родена на 1 юли 1961 г. Тя работи като детска учителка, когато се запознава с английския принц Чарлз. Двамата се женят на пищна церемония на 29 юли 1981 г., която е наблюдавана по телевизията от над 4 милиарда зрители от 74 държави. Съвместният им живот продължава само 15 години, през 1996 г. папата разтрогва брака им.