Сборник с разкази, посветени на Апостола на свободата Васил Левски, излезе от печат в навечерието на годишнината от смъртта му.

Изданието „Искам да бъда свободен” (ИК „Сиела”) на Димитър Дишев съдържа 16 разказа, които се публикуват за първи път в общо книжно тяло.

Сборникът с разкази „Искам да бъда свободен” на журналиста Димитър Дишев създава един завършен образ на Апостола на свободата Васил Левски, като показва множество различни гледни точки за живота и делото на Дякона. В новото издание на „Сиела” са събрани 16 творби на Димитър Дишев, които той е написал в резултат на близо 40 години задълбочени изследвания на историческите извори.

Макар и художествена измислица, те се придържат възможно най-близо до познатите ни факти или поне до достатъчно добре обосновани хипотези за делото на Левски, за неговите политически позиции, неговото обкръжение, неговото залавяне и последните дни от живота му.

Разказите в сборника „Искам да бъда свободен” свалят Васил Левски от пиедестала, на който сме свикнали да го поставяме, за да му позволят да влезе в сърцата и умовете ни като истински човек от плът и кръв – един смел, способен и силен борец за свобода, който обаче също има своите недостатъци, прави грешки, изпитва съмнения. Той осъзнава собствената си уязвимост и смъртност и въпреки това е готов да отхвърли оковите на страха, за да бъде свободен.

В тази книга читателите ще го видят през погледа на негови близки, приятели и врагове и всяка перспектива ще добавя още един щрих към неговия сложен и многопластов образ. Разказите акцентират както върху постиженията на Левски, така и върху греховете и престъпленията, в които е обвиняван. Димитър Дишев описва не само делото на Апостола, но запознава читателя и с историческия контекст – с процесите и събитията в Османската империя и в Европа, които в крайна сметка довеждат до Освобождението на България.

В „Искам да бъда свободен” Дяконът е представен през призмата на неговото семейство, на османските власти, на общественици като Найден Геров, които не са били съгласни с методите на Левски, на прогресивно настроени турци, на османски фанатик, на набедения за предател поп Кръстьо, както и на човека, който е предал Левски. Показана е и гледната точка на подписалия смъртната присъда на Дякона българин Иванчо Хаджипенчович – един противоречив политик, участвал в управлението както на Османската империя, така и на България след Освобождението.

Шестнайсетте разказа от „Искам да бъда свободен“ излизат за първи път в общо книжно тяло. Преди това те са били публикувани в различни печатни издания през годините, както и в електронна книга.