„Около 5000 зрители се събираха всяка вечер на площад „Никола Вапцаров“ в Банско, за да аплодират и да се забавляват с изпълнителите и джаз формациите, включени във фестивалната програма“, обясни д-р Емил Илиев, създател и организатор на фестивала.

Близо 50% от гостите са чужденци, като най-многобройна е била групата от Германия, следвана от Великобритания, Русия, Израел.

„Огромната популярност, която фестивалът спечели сред специалисти и почитатели по цял свят, ни задължава да търсим и представяме само най-добрите изпълнители и джаз музиканти, за да запазим и гарантираме интереса на нашата публика и през следващите години“, допълни още д-р Илиев.

Списъкът с изпълнителите в Международния джаз фестивал Банско 2014 г. вече е готов. Започват разговори с продуценти и изпълнители, за да се договорят конкретните условия за участието им през следващата година. В програмата на 17-тия Международен джаз фестивал през 2014 година ще има ден само с български джаз изпълнители, работещи не само в страната, но и в чужбина. Амбицията на д-р Емил Илиев е да привлече повече млади хора към тази музика и да намери последователи.

Неслучайно, 16-тото издание на Фестивала, беше открито от младите джаз изпълнители от Банско, от класа на Марина Иванова. „Така показахме, че усилията ни да популяризираме джаз музиката в България не са напразни, точно обратното, „зрънцето на любопитството и обичта към джаза и желанието за изява в младите вече е не само посято, но и поникнало. Така, че само трябва да го насърчаваме и подкрепяме, за да му помагаме да расте“, коментира д-р Емил Илиев.

Международният Джаз фестивал в Банско се провежда всяка година между 8 и 13 август в планинското градче от 1998 година, до момента. Концертите от основната програма се провеждат на откритата сцена на площад „Никола Вапцаров“ и са безплатни за публиката. Организацията се осъществява от създателя на Фестивала, д-р Емил Илиев и дългогодишни спонсори, с подкрепата на община Банско. По време на фестивалните дни джаз звучи не само вечер, но и през деня от различни камерни сцени, разположени в по-големите хотелски комплекси и ресторанти в Банско. По традиция в програмата на фестивалната седмица присъстват стилове и групи, представящи всички направления в жанра.