Няколко дни преди Коледа репортер на „ШОУ” разговаря с главния редактор на „Стани богат” Александър Несторов.

Той разкри за първи път всички грижливо пазени тайни на предаването и участниците в него, дали звездните гости в него знаят предварително въпросите си, както и ще гостува ли премиерът Бойко Борисов отново на стола на богатството, пише blitz.bg.

- Алек, лесно ли се прави „Стани богат”? Как редиш концепцията на предаването, на какво залагаш?
- Да, раздават се големи пари, наистина, но в случая сумите отиват за благотворителност. Различното на този сезон е, че се канят най-известните хора в България, които до момента никога не са сядали на стола на „Стани богат”. Иначе самата идея за благотворителното „Стани богат” е на Ники Николов и на Нико Тупарев, които са и продуценти на предаването.

- Защо предаването го нямаше близо година в ефир – говоря за периода февруари 2007 г., когато бяха последните снимки на миналото издание?
- Това е факт, но мисля, че на този въпрос би могла да отговори само Нова телевизия, защото в крайна сметка тя решава. В момента, в който ръководството ни каже, че иска „Стани богат” в програмата си, нещата се получават. От тях зависи. Но не е имало никакви караници, както се предполага, абсолютно никакви скандали не е имало около „Стани богат” - просто не ги е имало заради програмна политика.

- Водещият Ники Кънчев каза в интервю преди време, че не е виждал накуп 200 000 лв., колкото е голямата награда в шоуто... В руския вариант на шоуто например парите стоят между водещия и участника.
- Ами в България принципно е прието да се дава чек, защото така или иначе 200 000 лв. са много пари и в този смисъл дори подозирам, че в Русия парите, които поставят между водещ и участник, най-вероятно не са истински. Може да слагат и бутафорни пари, не истински суми, но при нас нещата стават по друг начин – винаги е било по банков път, а победителят, който печели съответната парична награда, после си получава парите от Нова телевизия по банков път. Парите не се дават в пачки на участниците.

*Александър Несторов заедно с Кънчев и малките водещи Бобо и Фифо

- А как допуснахте да се случи единственият спечелил голямата награда участник да се окаже роднина на човек, който е работил по същото време в Нова телевизия (Искра Ангелова – бел. ред.)?
- Аз тогава не съм бил главен редактор на предаването и не знам, не мога да кажа.

- А какво би отговорил на хората, които допускат да има някакви уговорки в шоуто – например участници, които имат предимство пред други, уговорени парични награди и т.н.?
- Това за мен е проблем само за тези хора, които вярват, че на всяка цена ще има подобни уговорки. Може би звуча елементарно, но така си мисля - че ако човек сам за себе си е подкупен, той ще очаква и някъде да се раздават подкупи.

Аз лично никога няма да забравя предаването, когато Любомир Братоев спечели 50 000 лв. преди около 4 години – на 3 март 2006 г. Това е предаване, което като го гледа човек (а аз често си го пускам), усеща се такъв заряд, че човек трябва да е глупав, за да си помисли, че има нещо нагласено. Истинските неща не могат да бъдат нагласени. Ако нещо е истинско и създава емоция, трудно ще бъде уговорено по-рано.

- А по същия начин ли стои въпросът тогава, когато в шоуто участват известни политици и хора, които все пак залагат на карта репутацията си? Допуска ли се към тях малко по-специално отношение?
- Това, в което мога да те уверя и да ти гарантирам, е, че нито един участник не е наясно нито какви ще са въпросите, нито как ще бъдат зададени в играта. Казвам го като главен редактор – това в „Стани богат” никога не е било!

- Дори и водещият Ники Кънчев ли не е наясно с въпросите? Струва ми се, че той знае отговорите на въпросите, които системата задава на конкретния гост? Все пак пред него има монитор, в ушите му има и слушалки...
- Ники Кънчев е доста умен човек. Да, той знае отговорите на някои от въпросите, които се задават в шоуто, но не на всички. Категорично. Наясно е с някои от отговорите, тъй като нормално – той участва, запознат е със селекцията на въпросите, с темите, които се разглеждат в тях, навътре е в нещата. Отделно се интересува – чете, за да е достатъчно компетентен. Пък и не само хората от екипа, но и той може да предложи някаква идея за въпрос, така че Ники Кънчев знае отговорите заради това, а не защото някой грижливо му ги диктува в ухото. Да не си мислят хората, че той просто, сядайки на стола, вече е наясно с отговорите на всички въпроси. Той дори не знае последователността на въпросите, не знае кои въпроси към кой точно гост ще бъдат зададени.

- На какъв принцип се избират гостите в „Стани богат”, особено когато говорим за благотворителни инициативи – там виждаме повече политици, актьори, певци...?
- За да изберем тези 27 човека, които играха благотворително в „Стани богат”, минахме и през доста откази. Отказите ни са около 180! А аз смятам, че цялата подборка от 200 човека, които поканихме, включват абсолютно всички най-известни хора в България – от всички партии, представители на шоубизнеса, музиката и т.н.

-180 отказали човека не е ли прекалено голяма цифра? Защо?
- Аз не бих ти казал имена не за друго, а защото в крайна сметка имам уважение към тези хора, които наистина са много известни. Но до момента никой не е казал какви са му основанията, за да откаже да гостува в предаването. Казват ни – така и така, в момента имам други ангажименти и т.н.

- Премиерът Бойко Борисов е участвал в шоуто, ще го видим ли пак? Или може би се очертава като скорошен гост някой от неговото правителство?
- Да, Бойко Борисов е играл в шоуто миналата година. Сега сезонът свърши и нямам представа дали е предвидено да бъде поканен отново. Иначе за миналогодишното му участие мога да ти кажа, че отзивите зад кулисите бяха много положителни.

Бойко Борисов е много интуитивен човек и може би играе както със знания, така и с интуиция.

Той игра заедно с Божидар Димитров и, ако не се лъжа, спечелиха 50 000 лв. И ако Димитров има повече знания и е компетентен в повече области, то Борисов тогава със своята игра показа завидна интуиция и сигурно успяваше да разчете, да свърже логически някои от поставените отговори. Успяваше по някакъв начин да разчете включително и някакви неволни реплики на Ники Кънчев. Изобщо, по всякакъв начин успяваше да използва максимално ситуацията, за да направи най-добрата игра.

Само ще ти припомня, че някои от известните ни участници сега от последния сезон на предаването например казаха от стола на богатството неща, които никога никъде другаде не са казвали. Такъв е случаят с Вежди Рашидов, който каза, че е правил опит за самоубийство. Факт, който не беше известен никому.

Вижте видео:

Бойко Борисов и Божидар Димитров в "Стани богат"

Интервю: Анелия Попова