В петък ще бъде открита първата самостоятелна изложба у нас на американския фотограф Раян Макгинли.

Изложбата пристига в България няколко месеца след като едно от най-авторитетните мъжки списания в света - GQ, нарече Раян Макгинли “най-важният фотограф в Америка”.

Раян Макгинли, който работи в Ню Йорк, е сред най-влиятелните съвременни фотографи. Започнал своята кариера на 21, едва на 25 Макгинли става най-младият фотограф със самостоятелна изложба в Whitney Museum of American Art. Макгинли е обявен за фотограф на годината от American Photo Magazine, а по-рано тази година GQ го определят за “най-важният американски фотограф” в момента. Творби на Раян Макгинли присъстват както в най-престижните световни галерии и музеи, така и в частните колекции на Сър Елтън Джон, Стела Маккартни, Евгений Лебедев, Паоло Булгари, в колекциите Saatchi, Frank Suss.

След изложбите на Хари Бенсън (2013 г.) и Бен Ритър (2014 г.), експозицията на Раян Макгинли е третата самостоятелна изложба в рамките на платформата “Майстори на фотографията”, създадена от фондациите “Мусиз” и “Америка за България”. Изложбата ще продължи и през месец януари във VIVACOM Art Hall. За нейното откриване от Брюксел и Ню Йорк пристигат Десислава Димова, Алисa Бенет и Синиша Макович.

*Том (Въжена стълба), 2010 by Ryan McGinley

*Испански мъж, 2013 by Ryan McGinley

Десислава Димова е куратор на предстоящата изложба на Раян Макгинли. Историк на изкуството, писател и куратор, тя работи в Брюксел. Автор е на книгата “Портрет на жудожника като млада”, издадена в България през 2009 г. “В тази книга има стил, ирония, вкус и най-сетне героите си говорят стряскащо живо, нормално, свежо. Един различен дебют. Откровен до ръба на скандала и учудващо невинен. Роман-инсталация.” - казва Георги Господинов за романа на Десислава Димова, която пише и пиеси, сред които “Мачът на миналия век” в съавторство с носителя на награда “Оскар” за сценарий (заедно с Чарли Кауфман и Мишел Гондри) - Пиер Бисмут.

Алиса Бенет е писател, арт-критик и куратор от Ню Йорк. Тя пристига в България като връзка с галерията на Раян Макгинли в САЩ - Team Gallery. Работила за Аликзандър Маккуийн, днес наричат Бенет муза на артисти като Банкс Вайълет и Бьорн Мелгаард, определян за “най-влиятелният норвежи артист след Едвард Мунк” заради скулптурата му Chair (“Стол”), върху която сяда и се снима Дария Жукова, директор на центъра за съвременно изкуство “Гараж” и майка на две от децата на Роман Абрамович.

Синиша Маркович, графичен дизайнер, базиран в Ню Йорк, също пристига в България с изложбата на Раян Макгинли. В момента Синиша оформя последната монография на фотографа, която ще се появи следващата година от издателство Рицоли.

Десислава Димова, Алисa Бенет и Синиша Макович ще участват в отворена дискусия за творчеството на Раян Макгинли, която ще се проведе на 12 декември, петък, от 17 часа - два часа преди официалното откриване на изложбата.

Самостоятелната изложбата на Раян Макгинли у нас ще продължи от 12 декември до 30 януари във VIVACOM Art Hall. Събитието е третата изложба от платформата “Майстори на фотографията”.

По традиция “Майстори на фотографията” e подкрепена и от Посолството на САЩ и Столична община.



*Алго, 2010 by Ryan McGinley

*Съзана (Блатни клечки), 2013 by Ryan McGinley