Празника на билките. Празнуват Еньо, Енчо, Еной, Ена, Еника, Еница, Енина, Яна, Янко. Еньовден е празник и на Слънцето. Според народната вяра от този ден то започва да умира, а годината клони към зима. Ако се окъпете във воден източник, ще бъдете здрави през годината.

Ако си измиете косата, тя ще е гъста, лъскава и здрава. Набрани в ранно утро билките са най-лековити. Прави се голям венец от билките и под него се минава за здраве.

Има поверие, че който види сутринта на празника изгрева, когато слънцето “трепти” и “играе”, ще бъде здрав през годината. Всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува. Църквата почита днес и рождението на св. Йоан Кръстител.

Луната все още е в знак Водолей. Започнете грижата за себе си с плодова или зеленчукова диета, с антицелулитен масаж. Направете корекция или почистване на веждите си.

Препоръчителни са упражненията на велоергометър, на батут. При Луна в този знак има свобода на самоизразяването в макияжа, но все пак подхождат небесно син лазур и оранжеви слънчеви пръски, сияещи бели сенки. Лак за нокти – от небесно син цвят до тъмносиньо с блясък. На външността ви благотворно ще се отразят физическите упражнения, разходка на свеж въздух, общуване с приятели и екскурзии до воден източник. Препоръчителни са всякакви водни процедури. Благоприятно е да се окъпете в изворна вода, да приемете лечебна вана с добавени билкови отвари и ефирни масла. Добре действат билковите лосиони върху косата и лицето. Полезни са масажите, но не е желателно да се масажират коленете, особено ако има заболявания на вените. Епилацията отложете за друг ден.

След 18:49ч луната започва да се движи по празен курс, време, в което не бива да се започва нищо важно.

20-ти лунен ден може да премине много интересно. Може да се окаже ден на удивителните открития, които помагат на човек да види света по нов начин, както и да постигне вътрешно преображение. Човек трябва съзнателно да отхвърли гордостта, високомерието и да се открие за това, което му носи този забележителен ден. Подходящо време за общуване с хора със сродно мислене, чието мнение обезателно ще открие очите ви за много важни неща. В този ден се препоръчва да се вземат важни решения, да се правят важни стъпки, доколкото нещата вървят гладко и не изпитвате и капка съмнение в правотата си. Денят е благоприятен за целеустремените, принципни хора, лидери и оратори. Може да се занимавате с всякакви дела, стига да не са скучни и еднообразни. Желателно е да бъдете в къщи, в семеен кръг. Гладуването може да донесе духовно прозрение. Не се препоръчва консумацията на месо, риба. Пестете енергията си.

Подстрижка – стимулира оптимизма. Ако не ви е време за фризьор, можете в къщи сами да подрежете косата си. Това съществено ще се отрази на вашето сегашно и бъдещо състояние. Срешете косата си в направление четирите посоки на света за привличане енергията на този ден, посветен на самоанализ и размисъл. В резултат на това можете да се сдобиете с нова надежда. Не се препоръчва боядисване на косата.

Сънища - Сънищата са особени. Може да видите сън по своя поръчка. Като легнете, мислено може да формулирате въпрос, на който ви се иска да получите отговор.