Празнуват Пантелей, Панко, Панчо, Панка. Народът нарича Свети Пантелеймон - Пантелей Пътник или още Воден Пантелей. Пантелеймон от старогръцки значи „всемилостив”. Хората го почитат, за да няма по земята силни порои и наводнения.

Тоя ден го почитат още врачки, баячки и чакръкчии, защото Свети Пантелеймон бил велик лечител на всички болести. Трапезата в чест на светеца трябва да бъде богата. Великомъченик Пантелеймон бил убит на днешната дата след жестоки изпитания. Това е денят, в който се чества и паметта на Св. Седмочисленици- Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд, Ангеларий. На същата дата е починал св. Климен Охридски. Той последен си отишъл от 7- те равноапостоли, затова било решено в деня на неговата кончина да се чества всеобщата им памет. На този ден щъркелите и лястовичките се събират и започват да се подготвят за отлитане на юг.

Намаляваща Луна в знак Телец. Този период е благоприятен за оздравяване на кожата на главата, за боядисване на сива коса. Добре е да се оцветяват косите в светъл цвят. Избягвайте да напрягате гласовите връзки и пазете гърлото от простуда. Психо-емоционалния фон на този период е неблагоприятен за Лъв, Скорпион и Водолей. В храната на всички знаци трябва да има минерални соли и морски продукти, съдържащи йод. Към нетрадиционен метод на лечение могат да се обърнат жените Раци. Разрешават се пластични операции за мазни отлагания на стомаха, бедрата и дупето.

Ефективен е вакуумен масаж и пасивна гимнастика на тези части. Като грижа за лицето са ефективни процедурите, свързани с дълбоко въздействие на кожата и тъканта. Преди поставяне на маски, направете дълбоко почистване. От кремовете най-ефективни са мазните кремове с биоактивни компоненти и морски добавки. Къдренето на косата дълго време ще издържи. Уязвими са ушите, челюстите, особено долната, гърлото, врата, щитовидната жлеза.

Без причина може да ви се схване врата или да започне да боли гърлото. Избягвайте посещението при зъболекар.

23 лунен ден – Ознаменуван е още с различните настройки във физическия свят, които стават по инерция, тъй като са набрали значителна скорост от по-рано. Човек има усещането за загуби и че нещата се случват не по неговата воля. Общуването с други хора не носи полза сега.

Полезни са млечните продукти. Добре е да се въздържате от месна храна. Както е известно месото повишава агресивността. Също и от алкохол. И най-малката доза може да доведе до поразии.

Секс - От интимност сега е желателно да се въздържате, още повече че в този ден са твърде уязвими половите органи както на мъжете, така и на жените. Сексът във всякакъв вид сега е противопоказен. Води до емоционално и физическо изтощение. Занимавайте се с нещо друго.

Подстригването е противопоказно. Може да донесе след това неприятности.

Сънищата показват, доколко сте хармонична личност и доколко сте постигнали вътрешно равновесие. Това, което видите насън, показва вашето истинско отношение към себе си. Съновиденията, които човек вижда, означават нещо съвършено противоположно на това, което очаква в действителност.