Стократно увеличение на глобите за нередовни платци поиска “Музикаутор” - сдружението, което събира и разпределя авторските отчисления на композитори, текстописци, аранжьори. На пресконференция вчера шефовете на сдружението разказаха за дейността си през 2009 г.

“В момента глобите, които се налагат, са между 300 и 3000 лева. Това е абсолютно неадекватно - все едно глобата за пътник без билет в трамвая да е 10 стотинки!”, възмути се Васил Гюров, зам.-председател на “Музикаутор”. “Ако курортен комплекс като “Дюни” например дължи 30-40 хил. лв. годишно за музиката, която звучи там, естествено, че ще предпочете да си плати глобата”, допълни той.

Ръководството на “Музикаутор” успя да се похвали с 42% увеличение на приходите от авторски права от концерти. Нараснал е почти двойно и броят на търговските обекти, с които има сключени договори. “Днес те са над 1800, но това надали е повече от 10% от всички обекти в страната, които пускат музика”, уточни зам.-шефът Кирил Маричков.

4,5 млн. лв. е събрала “Музикаутор” за 2009-а - със 7% по-малко от 2008-а. Тези пари се отчитат като успех във време на криза. За съжаление, само 19% остават за български автори, но такъв е делът на родната музика в ефира.

Сред най-нередовните платци са дискотеките. Коректен е единствено клуб “Червило”. По-склонни да плащат са станали организаторите на гастроли. И все пак от над 120 концерта в страната през 2009-а, авторски права са платени само за 16. Все още се дърпат “Жокер Медиа”, “Крос мюзик” (гастролите на Лили Иванова в провинцията), “АртБГ” (“Бони М”), общините Каварна и Ловеч.

Най-редовните платци са радиата и телевизиите, но там пък ставките са много ниски. За авторски права те дават между 2 и 3 процента от приходите си. Така например Ясен Козев и Крум, авторите на най-въртяното парче в българския ефир “Губя контрол, когато...” (4700 пъти) са получили общо едва 292 лева.