На 2 и 3 декември от 17.00 часа в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора виртуозната пианистка Мария Принц ще проведе майсторски курс за певци и инструменталисти.

В двудневния практически семинар ще участват Трио „Реверанс“, солисти от Старозагорската опера и ученици от НУМСИ „Христина Мофова“ – един пианист и певци от вокалната студия на училището. Заниманията с Мария Принц ще бъдат посветени на стиловите особености и тънкости в интерпретацията на виенските класици.

Мария Принц пристига в Стара Загора веднага след своите блестящи изяви на сцените на Софийската филхармония.На 29 ноември пианистката участва в специален концерт „Мария Принц и АндрюМаринър“на сцената на препълнената с публика Камерна зала „България“– първият концерт от цикъла „МАРИЯ ПРИНЦ със звезди на международните сцени и солисти на Софийска филхармония“.

На 1 декември се състоя вълнуващ концерт със солист Мария Принц под палката на маестро Стивън Барлоу, които представиха заедно със Софийска филхармония програмата „Принцове на романтизма“ в памет на изключителния сър Невил Маринър – създател на прочутия оркестър Сейнт Мартин ин дъфийлдс, музикант, преживял 77 години от своя живот на сцената и в звукозаписното студио, оставил за поколенията повече от 600 великолепни свои музикални записи.

МАРИЯ ПРИНЦ свири с водещи оркестри из цяла Европа, има изпълнения с Виенската филхармония и партнира с прочути диригенти като Рикардо Мути на Залцбургския фестивал, Сейджи Озава във Виенаи Невил Маринър.
Изнасярецитали в САЩ, Европа и Япония. Нейните изяви в жанра на камерната музика включват многобройни изпълнения с членове на Виенската филхармония –флейтиститеДитер Флури и Волфганг Шулц, кларинетистите Алфред Принц, Петер Шмидл и др.
Мария Принц работи по големи проекти за концерти и записи с известния френски флейтист Патрик Галоа, сред коитоконцерти в WeillNall/ CarnegieHall в Ню Йорк,Purcell Room/ Queen Elizabeth Hall в Лондон и Международната академияКиджана в Сиена. Техният албум за Naxos със сонати за цигулка от Моцарт, аранжирани за флейта от Патрик Галоа, е признат от пресата за албум с „неустоимо обаяние“. Втори албум за Naxos с вариации оп.105 и оп.107 от Лудвиг ван Бетховен, издаден през септември 2015 година предизвиква коментар от „Грамола“ :“Двама музиканти на световно равнище!“

Мария Принц записва също концерти за пиано от Хайдн и Моцарт със Софийския симфоничен оркестър, сонати от Брамс за кларинет и пиано с Алфред Принц, както и Пуленк, Мартину и кларинетните сонати на Брамс с Петко Радев. Има записан диск с камерна музика на Бетовен, Глинка и А. Принц.

Един от най-силните акценти в звукозаписната дейност на Мария Принц е издаденият през октомври 2013 албум заChandos с концерти от Е. Шулхоф, Е. Кренек и В. Д‘Енди със солисти Мария Принц, Карл-ХайнцШютц, КристофКонц, Роберт Наги и АcademyofSaint Martininthe Fields под диригентството на сър Невил Маринър.

Между интересните проекти за сезона 2015/2016 година сазапис за нов диск (копродукция на Naxos и Баварското радио) на песните на Джакомо Пучини с Красимира Стоянова, клавирен рецитал с произведения на Хайдн, Бетовен и Шуберт на фествала „Мартенски музикални дни“ и в Weill Hall /Carnegie Hall в Ню Йорк и камерен концерт с ансамбъл на Виенската филхармония на фестивала в Китзее (Австрия).

Мария Принц е родена в София. Дъщеря е на големия български композитор и диригент Константин Илиев. Завършва Висшето училище за музика Ханс Айслер – Берлин през 1980 в класа на проф. Рудолф Дункел. Специализира при ЙоргДемус във Виена (1981) и ИвонЛефебюр в Париж (1982). Педагогическата си дейност започва в Цюрих (1982), а от 1987 е преподавател в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. Водимайсторскикласове в Залцбург, Япония, САЩ и България.