Преди години исках да разбера защо при едни хора всичко се случва с лекота, докато при други животът е едно страдание. Тогава открих книгата на Лиз Бурбо “5 травми, които ти пречат да бъдем себе си”. Четях и не можах да повярвам колко ясно и логично е описано всичко и как, когато разбереш механизмите, знаеш какво можеш да промениш. Ще ви разкажа накратко кои са тези травми.

1. Травма на отхвърленото дете – тя се формира, когато детето не е било желано. Може би родителите не са били готови или вече са имали други деца, или някой в рода не го е желал и то още в утробата е усещало това отхвърляне. Хората с тази травма много трудно искат и си позволяват неща, те се стараят да не натоварват никого със себе си. Често си забраняват дори да мечтаят. Те са тихи и притеснителни и вътрешно в себе си не вярват, че заслужават това или онова. При тези хора е нарушено базовото доверие към света.

2. Травма на изоставянето – тя се формира, когато майката изоставя детето. Може родителите да са починали в ранното детство, може да е имало развод или да се е появило второ дете, може майката да е била принудена да работи и да не е могла да е до своето дете в първата година от неговото развитие. Хората с тази травма трудно се обвързват и изграждат близост. Все едно вътрешно казват: когато аз имах нужда от вас, вие не бяхте до мен, а сега аз нямам нужда от вас. Често това са доста успешни хора в кариерата, защото те там се доказват, но крайно трудно изграждат истински дълбоки отношения.

3. Травма на мазохиста – тя се формира, ако в семейството има насилие и тормоз, както психически, така и физически. Често това се случва при много критични майки, обвиняващи децата за всички трудности. Децата след това не могат да пораснат и да имат високо самочувствие, често те попадат в позиция на жертва и не знаят как да реализират своята мисия.

4. Травма на предателството – тя се появява, когато децата са израснали с двойни стандарти. В семейството е имало предателство, изневери, лъжи и децата са живели с усещането, че няма ясни правила и стандарти. Когато пораснат, те искат да контролират и не могат да се доверят на другите. Често те самите стават хора, които лъжат, не умеят да бъдат моногамни, мошеници и лъжци.

5. Травма на сковаността – тези хора израстват в много тесни граници и с убеждението, че трябва да правят нещата само по един определен начин и по никакъв друг. Майките често страдат от чувство за перфектност и го предават на децата. Тези хора действат бавно и не си позволяват по-смели крачки, докато не са убедени, че ще се справят много добре. Това води до прекалена тревожност – че не са достатъчно добри.

Това, накратко, е описанието на травмите. Може да имаме 5-те травми едновременно, може някой да провокира конкретна травма у нас. Идеята е да разберем коя травма е доминираща в момента в нас. Как сме я получили и как можем да я преодолеем. Лошата новина: травмата сама по себе си не се лекува и е важно да се направи терапия, за да настъпи промяна. Добрата новина: авторката и създателка на тази теория Лиз Бурбо пристига в България на 20 март.

Същата вечер в Книжен център “Гринуич” на бул. “Витоша” 37 тя ще направи безплатна презентация на книгата си “Слушай своето тяло – твоя най-голям приятел на земята”. Милиони хора са излекували тялото си, след като са я прочели. На 21 март в зала София Гранд на хотел “Маринела” Лиз Бурбо ще проведе терапевтичен семинар: “5-те травми – какви са те и как да ги излекуваме”. На 23 и 24 март отново в зала София Гранд на хотел “Маринела” психоложката ще направи и ВИП семинар на тема “Изобилие и благоденствие”. Билети и за двата семинара се продават на www.natalia.bg