56 филмови заглавия са част от тазгодишната селекция на Киномания. Има премиерни и утвърдени филмови заглавия. Сред тях са дългоочакваните нови филми на знакови режисьори като Педро Алмодовар, Уди Алън, Андрей Кончаловски, Ксавие Долан и др.

Старт на фестивала дава филмът на Мариус Куркински "Засукан свят" на 14 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК, а на 17 ноември от 19:00 ч. публиката ще стане част от специалната вечер, посветена на Тео Ушев - "Нарисувай ми тъга".

До края на Киномания посетителите в Централно фоайе на НДК ще бъдат посрещани от изложба на художник Борис Десподов, който е автор на визията на фестивала. Експозицията представя 16 негови плаката, изработени за филмовия фестивал през годините.

Непосредствено преди официалното начало на фестивала от 6 до 8 ноември киноманите ще се насладят на нетипични класически заглавия от колекцията на "Мосфилм", сред които "Дерсу Узала", "Александър Невски" и "Спартак".

Тази година организаторите на фестивала са предвидили и вълнуващо изживяване за цялото семейство. За най-малките киномани кино "Люмиер Лидл" предлага селекция от четири любими детски филма, а НДК в партньорство с NIM kids animation ще проведе за втора поредна година специално събитие - Детска киномания. Най-креативните сред децата ще се борят за детски Оскари. Киномания предизвиква малките таланти да развихрят въображението си освен в категориите за най-добър режисьор, оператор, актьор и в специалната категория "Гледай", вдъхновена от слогана на фестивала.



Екипът на НДК благодари на своите дългогодишни партньори на Киномания, сред които Италианския културен институт, който подпомага панорамата от филми на Франко Джефирели, както и на Столична община, която подпомага целия фестивал, включвайки го и в Календара на културните събития в София.

В програмата на фестивала са подготвени и изненади за любителите на френското кино. Най-новите и класически френски заглавия ще бъдат прожектирани в рамките на фестивала на Френския филм в кино "Люмиер Лидл". Селекцията от 9 различни по жанр филма поднася на зрителите серия от емоции и вълнуващи мигове.

Премиерни прожекции в рамките на Киномания ще имат и българските филми "Котка в стената" - на 27 ноември от 20:30 ч., и "7 - Омнибус от 7 късометражни филма" - на 13 ноември от 19:00 ч. Режисьорът на "Котка в стената" Весела Казакова разкри подробности и любопитни факти за лентата, която наскоро грабна престижната награда на ФИПРЕССИ във Варшава.



От своя страна Поли Ангелова - продуцент на филма "7- Омнибус от 7 късометражни филма" сподели радостта си, че премиерата на филма ще бъде именно на Киномания и добави, че филмът е направен с подкрепата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Тя разкри и подробности за 7-те избрани филма.



От НДК изразяват и специални благодарности на спонсорите на Киномания тази година - ОББ, Моторола и Red Bull. Собствен филмов проект в рамките на Киномания представя и екипът на "Red Bull Acro Cross: Страст за летене", чиято прожекция ще бъде на 21 ноември от 21:00 ч.