Над 6300 души се включиха към петицията, инициирана от Eurovision-Bulgaria.com, с настояване България да не се отказва от участие в Евровизия. Само за 48 часа подписката предизвика интерес не само у родните меломани.

Тя получи подкрепа още от австриеца Сийзър Самсън, който спечели бронза тази година на песенния конкурс, а в предни години се е изявявал и като част от българската делегация на форума. В подкрепа на участието ни на Евровизия се обяви и норвежкият продуцент JOWST, пише Монитор.

Българската национална телевизия обяви официално, че се отказва от участието си на Евровизия 2019, след като потвърди същото това участие веднага след приключването на тазгодишното издание. Не е удачно да прекратяваме успешното си участие. Участие, което рекламира България по най-добрия начин, а именно чрез чистия талант на нашите земи. Смятаме, че отказът за участие в последния момент вреди на имиджа на България – показват ни като непостоянни в очите на партньорите и феновете в Европа, както и на този на Българската национална телевизия”, пише в петицията.

От сайта Eurovision-Bulgaria.com изтъкват още, че българското представяне в Евровизия е част от концепцията за развитието на обществената медия, представена от генералния й директор Константин Каменаров още при изслушването му за длъжността.

Припомняме, че само преди дни БНТ обяви, че ще се оттегли от конкурса, който следва да се проведе в Тел Авив догодина. Като причина за това от телевизията изтъкнаха нуждата от „оптимизиране на публичните разходи“.

„Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите – участнички си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса, които тази година са в размер на 5 300 000 евро", гласи част от официалното изявление от националната ни телевизия.