Единственото радио за джаз, соул, фънк и световна музика в България – Jazz FM, издава албум на първата професионална българска джаз певица Лени Вълкова. Тя е родена на 22 май 1927 година и в момента е на 92. Чрез албума тя става най-възрастният записващ артист в света, което е повод радиото да кандидатства за вписване в Книгата с рекордите на Гинес.Албумът, продуциран от Jazz FM, ще проследи всички важни моменти от творческия й път – специално написани песни от Йосиф Цанков, световни шлагери с нейни хумористични текстове, джаз стандарти и дори джаз версия на оперна ария в характерни за епохата и културата ни аранжименти.

В записите участват едни от най-ярките имена на джаз сцената ни днес – Вили Стоянов (тромбон), Калин Жечев (пиано), Димитър Благоев (китара), Даниеле Феббо (бас) и Николай Данев (ударни). Автор на аранжиментите в албума на Лени е внукът на Йосиф Цанков – Вили Стоянов. Гост солист на първия албум на Лени Вълкова е тромпетистът Мишо Йосифов.


Албумът е естествено продължение на проекта на радиото „Джаз истории“, който цели да съхрани историята на българския джаз и да го популяризира в цялото му богатство. „Кандидатстваме за Книгата с рекордите на Гинес, защото Лени Вълкова в момента на записите и на издаването на албума ще бъде най-възрастният изпълнител в света с албум с нов материал. Нещо уникално в световен мащаб се случва тук при нас и сме много щастливи, че го правим,“ сподели Светослав Николов, програмен директор на Jazz FM.

снимка:pr