"Искат пачки - да, буквално пачки за балет. Другата мания е да са в рокли като бански - отзад има само една по-дълга част, която прикрива дупето. Аз обаче порно истории не правя", твърда е една от най-търсените дизайнерки във Варна - Анаит Николян.

От 13 г. тя и колегата й Злати Атанасова превръщат абитуриентки от цялата страна в актриси като от церемониите за Оскари. Едно време момичетата сами носели списания на дизайнерките, за да им покажат роклите на култови актриси. Сега нахлували с флашки и джиесеми, на които били запечатани оскъдни безвкусни тоалети на фолкзвезди.И двете дизайнерки признават, че всяка година намаляват желанията на младите им клиентки за по-стилни тоалети. "През 2010 г. скъпи рокли няма. Кризата ни принуди да свалим цените. Продаваме най-хубавите модели от качествени италиански платове "Армани" за по 250-350 лв. Таванът е 650 лв., а преди сме продавали рокли и за по хилядарка", откровена е Анаит Николян.

Акцентът сега е върху одеждите, изработени от по-малко дантела, но от качествена естествена коприна. Най-търсените нюанси са тюркоазено, пепел от рози и лила. Черното отдавна е демоде. Претрупаните апликации и бродерии също - младите момичета предпочитат класиката. Бюстът е пристегнат в корсет, а в модела властва еротика."Знаете ли какво ми каза една майка, като дойде с дъщеря си: "Добре че и тук не е като в турски сериал и всички рокли не са бонбонени и обсипани с безброй пайети", разказва Злати Атанасова.

Кандидат-абитуриентките идвали да избират тоалети за бала най-често с цяла тумба приятелки. Аверките им давали най-ценните съвети. "Понякога се изсипва цялата рода, но какво да се прави, всеки се радва - това е един от най-хубавите мигове в живота на детето. Клиентките обаче повече слушат какво им казват приятелките им, а не майките и бабите. Може би, защото всеки има разбирания за своето време", убедила се е Анаит Николян. Гаджета не припарват в ателието, разкриват дизайнерките. И открехват, че винаги остават верни на себе си и заливат със съвети момичетата. След нощта на бала красавиците им носели снимки и умирали от щастие, че са били най-бляскавите.
В модния бутик са подредени прекрасни тоалети. Веднага хваща окото рокля-трепач, оцветена в синьо и с леопардови шарки. Тя е с презрамка през врата и е за по-изискани дами. Супермодел в червено с огромна цепка и ефектна панделка, която се привързва отзад, обира овациите сред по-страстните натури. Чашките на бюста са оформени като ветрило. Тази година хитови били и късите рокли в бордо, сребърно или златисто. Няма прегради"От 13 г. обличаме абитуриентки, няма как да не направим това, което искате", обръщат се дизайнерките към претенциозна девойка, която е придружавана от майка си. На мига сядат и скицират бленувания модел. "Лилава е и леко набрана", обяснява разпалено клиентката. Повечето зрелостнички искали да видят това, което им е в главата, направо на витрината - да е ушито точно като за тях. И без да пробват, да приберат тоалета. Всички търсят кичПо-голямата част от ученичките търсели кичозни работи. Тази година болерата падат в канала. Предпочитани са ефектни прозрачни шалове от шифон. Девойките държат да гарнират тоалета с ръкавици. Чантата е дискретна. Диманти още не са пожелавали.
"Имаме клиентки, които искат роклите да са блестящи - от коприна, много елегантни, ръчно бродирана дантела със стъклени мъниста и камъни Сваровски", обясняват дизейнерките. И натъртват, че абитуриентските балове в България приличат на сватби."Правят се големи ремонти вкъщи, има невероятна суетня около подготовката на момичето, колата... В Армения не е така. Има ги официалните рокли, бижутата от бабите и дядовците, но не преобразяваме къщите си. Не слагаме дълги маси от единия до другия край на хола. Нашите момичета, като дойдат да покажат снимки след бала, виждам, че суматохата у дома се избягва и родителите предпочитат гощавката да е в стилен ресторант. Хем домакинята не се изморява и е свежа за изпращането", добавя Анаит.

Самата тя би избрала невероятно нетрадиционна визия за своя бал. "Ако върна времето назад, ще изглеждам като рокерка - с високи ботуши, къса рокерска пола и синджир. "Бях залитнала малко по метъла, не гледайте, че сега правя толкова нежни рокли. Но по душа съм принцеса. Имахме една абитуриентка, запалена по рока. Тя е с черна рокля, направихме я принцеса. Баща й се радваше, че не е поискала върху роклята й да има щампи на черепи. Много е секси като седне на мотора и се веят дантели", разкрива нестандартните идеи на щурите абитуриентки Николян.

Груба сметка показва, че зрелостничката не може да мине с по-малко от 600 лв., било то и в години на криза, установи наша проверка. Към роклята, която излиза средно 400 лв., се прибавя още стотак за обувки, 50 лв. гълтат другите аксесоари, толкова трябват и за официална прическа. В тази сметка не влизат бижутата, за които отиват най-малко 200-300 лв.

Дори и да имате син, пак не е лесно. Костюмът струва поне 200 лв. Магазините са пълни с премени в шампанско, шоколадово и черно. За риза отиват още 40 - 50 лв. Вратовръзките са по 20 лв., а качествените обувки - поне стотак. Сметката пак е солена. Парите са за една нощ, но пък тя е незабравима...