Откакто Уелската принцеса Даяна бе заснета в любовна прегръдка с Доди Файед на яхта на френската Ривиера, знаменитостите търсят начин да се наслаждават на ваканцията си далеч от зоркия поглед на папараците, пише лондонският "Таймс" в неделния си брой.

Дори напредналата възраст на Хелън Мирър не успя да я спаси от фотографите, които я щракнаха по бикини в Италия миналата година.

Сега обаче руският олигарх Роман Абрамович май е открил новаторско решение да защити личното си пространство, което вероятно ще бъде копирано и от други милиардери.

Абрамович инсталирал лазерен щит против папараци на най-новата си придобивка - най-голямата и най-скъпата в света частна яхта.

"Еклипс" - мега яхта, дълга 557 фута, разчита на лазери, за да блокира лещите на дигиталните камери в близост до съда.

Яхтата, която според слуховете е удвоила стойността си от 724 млн. паунда, откакто е поръчана преди три години, отплава от пристанище Хамбург миналата седмица на кръщелното си плаване.

Очевидец я описва като плаващ замък. Яхтата - четвъртата във флотилията на Абрамович, е олицетворение на лукса. Тя има две хеликоптерни площадки, два плувни басейна, по-големият от които се удвоява и се превръща в дансинг, когато водата бъде източена, и шестфутови екрани за домашно кино във всички 24 каюти за гости.

Главният апартамент има подвижен таван, който позволява на собственика на футболния клуб "Челси" и приятелката му Даря Жукова, бивш модел, да спят под звездите.

С оглед на нарастващата пиратска заплаха яхтата има корпус и люкове, способни да издържат ракетна атака, и миниподводница за извънредни случаи.

След като напусне корабостроителницата "Блом&Фос" в Германия, тя ще бъде оборудвана с противоракетна система във Франция.

42-годишният Абрамович редовно пътува до Хамбург, за да надзирава строителството, и е поискал модификации, които надули първоначалната цена от 317 млн. паунда.

Той официално ще получи яхтата на 22 декември, като си направи съвършения коледен подарък.

Очаква се да се похвали с нея на турнира за световната купа през 2010 г. в Южна Африка, като хвърли котва в Кейптаун и лети за мачовете с хеликоптер, явно приемайки, че Русия ще се класира.

Точните размери на "Еклипс" не се споменават поради клаузи за секретност в сторителните договори, но говорител на "ТисенКруп", собственик на корабостроителницата, заяви, че това ще бъде най-голямата яхта на всички времена. Сегашният рекорд принадлежи на Дубай - 524-футова яхта, притежание на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, премиер на ОАЕ.

Абрамович вече притежава най-големия частен реактивен самолет - Боинг-767 с прякор "Бандита". Досега най-голямата му яхта бе 377-футовата "Пелорус".

"Еклипс" ще има екипаж от 60 души, вкл. охрана от ветерани от френския Чуждестранен легион. Но най-необичайната му особеност е щитът антипапараци. Инфрачервени лазери засичат електронните светлинни сензори в камерите наоколо - т.нар. charge coupled devices. Когато лазерът засече такова устройство, изстрелва светлинен лъч срещу камерата, което я лишава от способността да записва цифров образ.

Миналата седмица се разбра, че Абрамович, чието състояние намаля с 4,7 млрд. до 7 млрд. паунда заради рецесията (според списъка на богаташите на "Таймс"), е похарчил 55 млн. паунда за 70-акрово имение на карибския остров Сен Бартелми с изглед към Губернаторския залив, където може да хвърля котва яхтата му. Имението има голяма вила, бунгала в стил Бали.

източник: БТА