Ахмед Емин не е убит, но се проверява версията, че може да е подтикнат към самоубийство. Това съобщи председателят на ДАНС Цветлин Йовчев. Според него до края на другата седмица трябва да има резултати от допълнителното разследване.

До момента са разпитани над 100 души, някои от които и повторно. Водени са разговори както с хора от близкото обкръжение на Ахмед Емин в ДПС, така и с негови колеги от Министерството на земеделието. Разпитвани са бодигардове на Ахмед Доган и служители на т.нар. "Доган сарай" в Бояна.

Ако се докаже, че Емин  е бил подтикнат да се самоубие, хората, виновни за това, ще бъдат привлечени към отговорност, каза Йовчев.

Разследването на ДАНС за смъртта на Ахмед Емин се води съвместно с прокуратурата. Според шефа на националното следствие Бойко Найденов, истината за няма данни, които да опровергават първоначалната теза, че смъртта на Емин е самоубийство.

Бойко Найденов нито отрече, нито потвърди дали има данни Емин да се е срещал с Алексей Петров.

Според представители на различни политически сили Емин е имал няколко срещи с Алексей Петров, по време на които са дискутирали евентуалното убийство на Ахмед Доган.

"Тези данни подлежат на проверка. Все пак не бива да се спекулира с информацита. Има създадена оперативно-следствена група, която ще разследва и злоупотребата с власт", каза Найденов.

Ахмед Емин се самоуби при съмнителни обстоятелства на 17 октомври 2008 г. Ковчежникът на ДПС се разстреля в сараите на Доган в Бояна. Още преди аутопсията, от МВР побързаха да обявят, че се касае за самоубийство.

Смъртта на Ахмед Емин бе дискутирана наскоро и от премиера Бойко Борисов. Според него при разследването са допуснати небрежност и грешки.

източник: БЛИЦ