Анелия днес празнува своя рожден ден

01 юли 2008 | 15:11
Прочетена
9498
 

Анелия е родена на 1 юли 1982 г. в Стара Загора в семейството на Светла и Георги Атанасови. Майка й е родом от Санданския край, но още малка се премества със семейството си в Стара Загора. Родът на Анелия по майчина линия са известни музиканти. Дядовците й са гайдари и тамбуристи. Кръстена е на дядо си по бащина линия, Атанас. Майката й пее в група до 35-годишна. Тя записва малката Анелия на пиано още в детската градина.

Впоследствие, за да развие музикалния й слух, иска да я запише да свири на тамбура, но няма възможност и вместо това бъдещата певица учи гъдулка. Анелия споделя за ранното си детство: „Докато всички си играеха навън, аз се размотавах все с гъдулката. Баба ми ме молеше, даваше ми шоколад и какво ли не, само и само да отида на урок по гъдулка. Детството ми беше повече музикално, отколкото игри. Като малка много често стоях пред огледалото и се правех на фотомодел. Мечтаех си за кариерата на топманекенка. Началното си образование завършва в Стара Загора. Анелия е във втори клас, когато по инициатива на Славка Иванова (нейна учителка по пеене в началното училище), е сформирано трио „Гласовити тракийчета", в което участват Анелия и още две нейни съученички. През 1994 г. триото записва в „Балкантон" собствена плоча с народни песни, предимно от Тракия. Също по инициатива на Славка Иванова, след това Анелия пее в малкия хор на ансамбъл „Загорче". За нея Анелия казва, че тя е „главният виновник" да започне да се занимава с музика. Като малка, момичето ходи и на уроци по солфеж, народни танци, тренира художествена гимнастика. Димитър Колев, диригент в радио „Стара Загора", препоръчва Анелия да бъде учи гъдулка при Начко Влайков. Това става факт в началото на пети клас. За него майката казва: „След като почина баща й, този човек беше като баща за Ани, и като отдушник - до ден днешен." Анелия допълва: „Начко Влайков ме подготви за музикалното училище, той ми показа как се свири по ноти, какво е орнаментът, и започнах постепенно да навлизам в музикалната теория. Много добър педагог е." 

През 1996 г. Анелия е приета в Средно музикално училище „Филип Кутев", Котел - първа в класирането на приетите ученици, с оценка 6,00 по гъдулка и 5,50 по солфеж. Впоследствие с гъдулката получава и множество награди. През 1997 г. баща й умира от рак. На въпроса: „Ако имаш вълшебна пръчица и възможността да изпълниш три свои желания, какви ще бъдат те?" Анелия отговаря „Нямам три желания, имам само едно - да можеше и баща ми да ми се радва сега."

Във втори курс в музикалното училище започва усилено да самоусъвършенства техниката на гласа си, особено орнаментиката. От трети курс пее по заведения, предимно в родния си град през ваканцията, също в Котел и Казанлък. През 2001 г. завършва средното си образование в СМУ „Филип Кутев", специалност „Гъдулка". През лятото на 2001 г. Анелия е приета (отново първа в класирането) в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров", специалност „Поп и джаз пеене". Преди да завърши музикалното си образование, се запознава с Милко Калайджиев - музикант и дългогодишен изпълнител на поп-фолк музика. Тя е на дискотека в Свиленград, където има негово участие. По молба на неин познат и със съгласието на певеца, Анелия изпълнява една песен. „Онемях като я чух", спомня си после Милко Калайджиев. Той настоява след завършване на музикалното училище Анелия да започне работа при него и тя приема. Впоследствие, по молба на друг музикант, Драгия Русев, син на тракийската певица Динка Русева, се съгласява да пее в Швейцария, където работи Драгия по това време. През есента на 2001 г. Анелия прави за един месец репертоар от над 100 сръбски песни. След два месеца работа в Цюрих и Бриг Анелия се връща в България и се среща с Милко Калайджиев, който я завежда на пробен запис в „Пайнер Мюзик", тъй като знае, че по това време Тодор Димитров - Токича търси изпълнители за новия лейбъл „Про Мюзик" на Пайнер. Самата Анелия споделя, че срещата й с Токича е най-големият късмет в живота й. Така, в началото на 2002 г. Анелия сключва договор с „Пайнер", а Тодор Димитров й става музикален продуцент.

През пролетта на 2002 г. Анелия записва в „Про Мюзик" „Чужди устни", след което отива отново за в Швейцария (за четири месеца), за да довърши ангажимента си там. Дебютната песен е включена в първата компилация на „Про Мюзик" - „Фолк Парти 1". През лятото на 2002 г. Анелия се завръща окончателно в България и през август 2002 г. записва песента „Погледни ме в очите". През м. ноември 2002 г. клипът към песента е пуснат в предаването „Фолкмаратон" на телевизия „Планета", която е собственост на „Пайнер". Нито Анелия, нито нейният продуцент, са готови за успеха, който следва. Песента веднага оглавява почти всички класации за поп-фолк музика. Ето какво разказва Анелия за началото на кариерата си: „Определено кариерата ми започна с влизането ми във фирма "Пайнер". Истински усетих, че тръгвам нагоре в момента, когато започнахме да работим над албума "Погледни ме в очите" с Токича. Това стана през есента на 2002 година. Първият ми запис "Чужди устни" си остана просто една проба. Не очаквах да има толкова голям успех. Записах песента и отново се върнах в Швейцария, където работех в заведение. А в "по-несериозен план" кариерата ми започна от една дискотека. В Свиленград, където пееше Милко Калайджиев." 
Дебютният й албум („Погледни ме в очите") излиза в края на декември 2002 г. Още с появата си на пазара албумът застава начело във всички класации и остава там в продължение на половин година.  През 2003 г. е продаден в 60000 екземпляра, което поставя Анелия на първо място през тази година по продажби сред българските изпълнителки на поп-фолк и сред българските певици въобще.

В началото на февруари 2003 г. започва връзка, на 10 май същата година се сгодява, а на 1 юни се омъжва в София за бизнесмена Константин Динев. Венчавката е в църквата „Света Неделя", кумуват Мая и Георги Илиеви. Съпругът й е президент на ПФК Вихрен (Сандански) и собственик на софийския ресторант „Кошарите", където още от началото на 90-те години пеят първите български изпълнители на поп-фолк. Билбордове с лика на Анелия и реклама на ресторант „Кошарите" се появяват из цяла София през декември 2002 г. Динев продуцира няколко поп-фолк албума, подкрепя финансово концерти, фестивали и турнета. За него Анелия казва: „Той е много по-улегнал от всички, които познавам. Той е прям, откровен, категоричен и може да ме накара наистина да се почувствам жена, да ме направи щастлива. Има моменти, когато е романтичен. Сигурна съм с него. На него му доставя удоволствие да ме гледа, че съм щастлива. Той е истински мъж, 100 процента!" Съпругата му посвещава песента „Обичай ме". На 13 август 2003 г. излиза клипът към песента. От август 2003 г. Анелия спира временно с участията поради бременността си. На 29 декември 2003 г. се ражда дъщеря й. Кръщават я Ивон, на бащата на съпруга й Иван. На 18 март 2004 г. излиза клипът към песента „Искам те", а на 9 април 2004 г. вторият й албум „Не поглеждай назад" е на пазара. Той също е продаден в над 60000 екземпляра за 2004 г., което за пореден път я поставя на първо място по продажби сред българските певици. 

От октомври 2004 до 10 февруари 2005 г. Анелия временно прекратява участията си заради бронхопневмония. Изключение прави само за „Българската Коледа" - благотворителна инициатива на президента на България Георги Първанов за деца, нуждаещи се от спешно медицинско лечение. На благотворителния концерт, състоял се навръх Коледа в Народния театър „Иван Вазов" и излъчван по Българска национална телевизия и Нова телевизия. В него участват също Васил Найденов, Лили Иванова, Детският радиохор към БНР, студенти от Държавната музикална академия, Графа, дует КариZма, Николина Чакърдъкова, Десислава Добрева и други, а Анелия е единственият поканен за участие представител на поп-фолк жанра. На 9 март 2005 г. излиза клип към песента „Не поглеждай назад", а на 15 март - „Анелия - The Best Video Collection".

Третият самостоятелен албум на Анелия („Всичко води към теб") излиза на пазара на 16 август 2005 г. Пилотният едноименен сингъл е обявен за хит на лято 2005 г. На 17 юли 2005 г. е излъчен клипът към него. Следват го „Как предаде любовта" (на 4 октомври 2005 г.), „Не спирай" (на 28 януари 2006 г.) и „Не мога да спра да те обичам" (на 9 май 2006 г.). Анелия вече записа албума си „Пепел от рози", направи нова фотосесия за него, участва в турнето Планета Прима 2006 и направи два клипа върху песните : „До зори" и „Само за миг". Клипираните песни от „Пепел от рози" са 5 - „До зори", „Само за миг", „Вятър в косите ти", „Ден без теб" и „Щом си до мен" + ТВ версии на „Само мой", „Пепел от рози", „Ще те забравя" и „Отивам си, защото те обичам".През лятото на 2007Пайнер пусна парчето „Ти си слънцето в мен" и записа дует с Миро от КариZма. „Завинаги" е името на песента, покорила много върхове. Есента Анелия пусна „Единствен ти", а зимата „Дъх". Парчетата се приеха доста добре, особено „Единствен ти".

Честит Рожден Ден на всички, които празнуват заедно с Анелия на днешния ден! За да разберете какво вещаят звездите за вас и Анелия, очаквайте звездния хороскоп за родените на една дата със знаменитостите.  


Коментари

vanya
02 юли 2008 | 11:05

V4era ,t.e. na 1 uli bqh na tajniq koncert na Anelia i tova beshe edin ot nai dobrite koncerti, koito sam gledala a Nelkata edna ot nai ocharovatelnite pevici, koqto umee da se dokosva do publikata. Chestit rojden den Anelia :)

Joni
02 юли 2008 | 01:39

4estit rogden den,gelaj ti vsi4ko nai-hubavo v givota i kariereta i oshte dalgo da radvash nas fenovete si!

Sladkia45
02 юли 2008 | 01:39

4estit rognen den ,Anelij! Gelaj ti vsi4ko nai-hubavo i dalgo da ni radvash nas fenovete!

dani
01 юли 2008 | 23:19

tova e nai lubimata pevica ot vsichki jelaq i na tozi hubav den da e vesela jiva zdrava koeto e nai vajno neka vsiko hubavo badi s neq.

Rali
01 юли 2008 | 23:20

Chestit.Rojden.Den!Pojjelavam ti nai golqmoto 6tastie na zemqta za6toto smqtam,che go zaslujavash.Budi vinagi takava kakvato si.

Dj Tisho Rousse
01 юли 2008 | 23:20

Chestit Rojden den ,mnogo shtastie lubov i profesionalni uspehi ti jelaq.Da si vse taka charovna krasiva da radvash svoite pochitateli.Nadqvam se pak da idvash na uchastie v Rousse ... Priatno iskarvane na praznika.

мончетоо
01 юли 2008 | 17:40

честит рожден ден мило съкровище АНИ незнам какво да ти пожелая защото ти имаш всичко просто мн професионални успехи да бъде жива и здрава млаката Ивон и вс най най хубаво ти си слънцето в мен и НЕМАГА ДА СПРА ДА ТЕ ОБИМАММММ

Dakata
01 юли 2008 | 17:41

довечера така и така ще ме почерпиш, поне да ти честитя в аванс :Р @-->-- успехи :)

Rosito
01 юли 2008 | 17:29

Chestit Rojden Den Mila Ani ! Pojelavam ti zdrave,chastie i mnogo kysmet.. :) Prodyljavai da radva6 fenovete si :))) Tvoite fenove vinagi e bydat s teb :)

iveto
01 юли 2008 | 17:29

4estit rojden den

TpeBoMaH
01 юли 2008 | 15:36

Да ходи да се реже тогава.

Cvetelina Ivanova
01 юли 2008 | 17:06

Честит Рожден Ден !Пожелавам и здраве,щастие,късмет и да продължава да радва феновете и с прекрасните си песни !

Добави коментар

Екипът на Hotnews.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Hot

Андреа и Суши си мерят бомбите

Двете се пуснаха в провокативни тоалети

Митака и Джулия показаха мускули

Двамата се снимаха само по бельо

Мис Плеймейт спасителка на плажа във Вануату

Жанета Осипова събира тен на прекрасните плажове

Виж още от Hot

Специален проект

Да оставим следи ІІІ

Новини

Синът на Кали заби рапърка

Георги и котенцето скандализират мрежата

Цвети на Криско заряза самолетите

Красавицата призна, че работата като стюардеса й липсва

ДесиСлава порозовя

Певицата смени цвета на косата

Милко Калайджиев вдигна палат с европари

Къщата за гости се намира в село Мезек

Българин си купи къщата на Джоди Фостър

Имението в Лос Анджелис е продадена за 34 млн. долара

Вижте Галена като баба

Фолкпевицата е модна икона дори след 50 години

Бритни Спиърс се оттегля завинаги

Певицата влезе в лудница

Сестрата на Бойко дундурка Лоренцо

Софи Маринова пусна умилителен архивен фотос

Защо Меган пропусна рождения ден на кралицата?

За разлика от нея, мъжът й бе на тържеството

Сняг изненада Диляна Попова в Турция

Красавицата разглежда Кападокия

Апаш остави Александра мокра и гола

Неизвестен прибрал дрехите й, докато тя снима във вана

Джейсън Момоа се раздели със 7-годишната си брада

Благородна кауза до подтикнала да вземе решението

Ето го дворецът, в който ще се омъжи Цеци Красимирова

Вили Боршукова кумува на бившата на Косьо Самаковеца

Брад Пит даде 120 бона да седне до...

Актьорът обаче не можа да сбъдне желанието си

Тв и Риалити

Изгонен от MasterChef се потрошил с таекуондо

Олег Ефремов обеща да отвори ресторант в задния двор

Мерал ревнува Ивана в "Женени от пръв поглед"

Брюнетката записва ново парче

Братът на Владо Карамазов влиза в MasterChef

Иван Александров готви английски кексчета

Виж още от Тв и Риалити

Издънки

Мария Илиева заби поредния младок

Двамата влюбени заедно разхождат Александър

Алекс Богданска крие паласки

Красавицата тренира усилено, за да свали още пет килограма

Естрадна звезда видя НЛО

Вилата до Царичина на Панайот Панайотов привлича извънземни

Виж още от Издънки

Култура

Радина и Деян се борят за "Аскеер"

Валери Йорданов и Владо Пенев също са сред номинираните

Таланти от "Гласът на България" взимат уроци в замък

Тино и Мария гостуваха на Андре Рийо

Виж още от Култура

Fashionista

Рокли като български шевици превземат Китай

В облеклата са закодирани пожелания за здраве и защита

Дъщерята на Ваня Червенкова влезе в модата

Никол е готова с първата си колекция

Наш дизайнер облече Джей Ло

Живомир е обличал Гери-Никол

Виж още от Fashionista

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?