Проблемите с адаптирането на българите в чужбина - това е една от основните нишки, по които ни води "Американска мечта", направена по пиесата "Неделя вечер" на Захари Карабашлиев. Екипът на частния театър "Инверсия" начело с режисьора Бойко Илиев дълбае в психологическата, а не в битовата страна на темата. Авторът поставя въпроса - какво става с човек, който се откъсва от корените си и загубва себе си? Постановката е направена със съдействието на Пернишкия драматичен театър, а софийската й премиера е на 8 декември на сцената на театър "Българска армия". 

"Американска мечта" е дългоочаквано събитие в нашия театрален живот, защото това е първата българска пиеса, която се захваща да разнищи какво става в душите на нашите сънародници, попаднали за дълго в чужда среда. Вторият основен проблем, който засяга, е нарастващата наркозависимост сред тийнейджърите. Сериозна тема, която засега нашите драматурзи старателно заобикалят. Към това трябва да прибавим дългата и сложна предистория на поставянето на пиесата на родна сцена. 

В пиесата се разказва за българското семейство Ник (Асен Блатечки) и Роза (Симона Попова), впуснало се да гони американската мечта. Една нелепа изневяра обаче отключва отдавна забравени чувства и емоции. Главната героиня е актриса, която се самоубива, не можейки да понесе трудностите с дъщеря си, която се пристрастява към дрогата. В ролята на дъщерята наркоманка Джони ще видим възпитаничката на проф. Стефан Данаилов Лидия Инджова, която познаваме вече от сериала "Людмил и Руслана". Стефка Янорова влиза в кожата на Стела, Иван Бурджиев играе режисьора. Сценографията е дело на Нина Пашова.

Това не е пиеса за съдбата на актрисата Мариана Димитрова в САЩ, подчертаха от екипа. "Ние я посвещаваме на нея,  но това не е нейната биография", каза режисьорът Бойко Илиев. И добави, че за изпълнителя на ролята на Ник не е имал колебание. От самото начало той си представял актьора Асен Блатечки, с когото вече са работили заедно в "Кожа и небе" на Димитър Динев.

Ще припомним, че в началото на сезона към пиесата "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев посегнаха две софийски трупи - на Народния театър и частната "Инверсия" заедно с актьори на театър "София". След като дублажът излезе наяве, най-голямата ни трупа се оттегли от проекта. Отделно след като режисьорът Бойко Илиев внася някои драматургични промени в текста, се договарят с автора Захари Карабашлиев новият вариант да бъде по пиесата му "Неделя вечер". Така постановката в окончателния вариант получава името "Американска мечта".