Световно известният фантаст Борис Стругацки обвини режисьора на „Аватар" Джеймс Камерън в плагиатство.

76-годишният руски писател заяви, че сюжетът на лентата, която вече покори милиони зрители по цял свят, е взет от цикъла романи на братя Стругацки „Мир полудня", издаден още през 60-те години на миналия век. „Американците са „взаимствали" нашата идея. Това е много неприятно. Но да взема да се съдя с тях ли?", пита Борис Натанович.

Във всичките си интервюта, които режисьорът Джеймс Камерън е дал след началото на триумфалното шествие на „Аватар" по световните екрани, той твърди, че сам е написал сценария на филма още през 1995 г. Разказвайки това, създателят на „Титаник", меко казано, лъже: планетата Пандора от филма „Аватар" с цялата й флора и фауна се е появила три десетилетия по-рано в цикъла романи на братя Стругацки, коментира руското електронно издание LiveNews.ru. Ето как литературните енциклопедии описват създадения от братя Стругацки свят на Пандора: „Пандора - популярен курорт от планетарен мащаб. Голяма част от нея е покрита с джунгли, пълни с опасна извънземна фауна.

Според някои сведения, в горите на Пандора живеят най-малко две хуманоидни цивилизации. Въпреки нечовешките усилия на службите за сигурност, всяка година на Пандора загиват и се осакатяват десетки хора". „Аватар" сякаш илюстрира книгата на братя Стругацки.

Например, в романа „Безпокойство" на Пандора попада и се заселва при аборигените биологът Михаил Сидоров. Във филма Сидоров се превръща в морския пехотинец Джейк Сали. В книгите на двамата фантасти коренните жители на планетата приличат на кучета, а във филма - на котки.

Самият Камерън веднаж определи своя филм като „приключение в джунглите с екологичен подтекст". „Създадохме цял свят, цяла екосистема от фантастични растения и същества, и местни жители с богата култура и собствен език. Източник на вдъхновение за сценария бяха научно-фантастичните книги, прочетени в детството", разказва режисьорът. И ако Камерън споменава за романите на Едгар Райс Бъроуз, то за прочутия „Мир полудня" той не отрони нито дума. 76-годишният писател, научавайки това, само се усмихна тъжно. „Най-вероятно няма да отида на филма. Макар да ми е любопитно какво са направили в Холувид от нашата идея", заяви Борис Натанович.

източник: БГНЕС