"Не съм пребивал деца, не съм крал жена си от първия ми приятел, това са само слухове!"

Енчо Кирилов Данаилов. Комбинацията от тези 3 имена не говори кой знае какво на мнозинството българи. Псевдонимът Бате Енчо обаче е друга работа. Чуе ли го човек, в съзнанието му веднага изплува симпатичният лик на 50-годишен куклен актьор.
Русенецът с вид на клоун от цирка води хитовото тв предаване "Кой е по-по-най" вече повече от 2 петилетки. Миналата събота Бате Енчо прие да деде интервю в директорския си кабинет в детския развлекателен комплекс „Патиланци". Той разказа за бизнеса, семейството и натрупания си трудов стаж като шофьор на камион в Коми. Коментира и зловещите слухове, че е шамаросвал тийнейджъри и им е вадил пистолет.

- Бате Енчо, освен в Би Ти Ви работите и в „Патиланци". В какво се състоят служебните ви задължения в детския развлекателен комплекс?
- Художествен директор съм. Водя се началник на художника, който рисува картинки по лицата на децата и родителите. Шеф съм и на клоуните, отговарям за рождените дни, празниците и промоциите.

- Съдружник ли сте или само наемник?
- На заплата съм. Работя в „Патиланци" от самото му създаване. През септември ще празнуваме 10 г. от пускането на детския комплекс.

- Защо продуцентът на „Кой е по-по-най" Къци Вапцаров избра именно вас за водещ на предаването? Откъде се познавате с него?
- Знаем се отдавна. И двамата сме родом от Русе. Запознахме се случайно покрай ВИТИЗ. Сега вече имаме и общ кръг приятели. Вече 11 г. работим заедно в предаването „Кой е по-по-най".

- Навремето водехте детски предавания едновременно и по Канал 1, и в Би Ти Ви. Вярно ли е, че сте искали да съдите БНТ, задето са ви създавали проблеми, че работите на 2 места?
- От Би Ти Ви никога не са ми правили проблем, че участвам и в Канал 1 с шоуто „Палавници". Външният продуцент към БНТ обаче постави условие да се откажа от предаването „Кой е по-по-най". Не се съгласих. Никой няма право да ограничава един актьор срещу мизерни пари. Срам ме е да ви кажа сумата която ми даваха на „Сан Стефано". Не съм искал да съдя националната телевизия, просто си тръгнах. Иначе в БНТ имам много приятели. Сред тях, например, е Кака Лара.

- Наскоро навършихте 50 г. Когато чукнете 60, пак ли ще бъдете Бате Енчо? Не е ли време да станете чичо Енчо?
- Аз станах вече. Хората като ме видят, казват: „Виж го този чичко, мойто дете. Този чичко е Бате Енчо". След време ще казват: „Виж го този дядо. Този дядо е Бате Енчо". На юбилея си се пошегувах: При кучетата всяка година се умножава по седем. При мен годините се делят на 10.

- Доходоносен ли е бизнесът с деца?
- С деца бизнес не трябва да се прави. Работата с деца я възприемам като изкуство. Изобщо не е доходоносна. Това не е пазарна ниша. Изкуството за деца се намира в духовна, а не в пазарна ниша.

- Случвало ли ви се е да разсърдите някое дете? Как излизате от ситуация?
- Имам си девиз: „Може да има разплакани, но важното е да няма сърдити деца". Мъча се да обясня на хлапетата, че и аз се явявам по конкурси и кастинги, но не навсякъде ме избират. И мен ме късат.

- Последно къде се явихте и ви скъсаха?
- Преди 3 г. на кастинг за някаква роля в киното. За озвучаване на един филм също не ме одобриха.

- Викат ли ви баровци за частните си партита?
- Да, богати хора ме викат. Даже миналото лято бях поканен за водещ на сватба. Добре ми платиха. Веселбата беше в Трявна.

- Обвиняват ви, че сте се гаврили с Дядо Коледа, Червената шапчица, Пепеляшка... Защо така?
- Това са лъжи. Куклен актьор съм и не мога да се гавря с тези образи. А и самият аз съм Дядо Коледа за децата през цялата година. Също съм и Нептун, Малкият принц, мащехата на Снежанка...

- Друг слух ви набеди, че сте шамаросали деца, когато преди време сте били на море. Има ли истина в него?
- Това е много стара история и не съм бил никого. Не бяха деца, а големи ученици - 11-и или 12-и клас. Те сигурно вече са завършили висше образование и са се изпоженили. Толкова отдавна беше. Имаше голям скандал, но не съм удрял. Бяхме на море в село Лозенец. Учениците пиеха водка с учителките си и слушаха силна музика на площадката пред бунгалото си. Уредбата им беше изкарана отпред. Мъчех се да спя следобед, но не беше възможно. Отидох да направя забележка. При качването на площадката се спънах в едната от колоните. От яд ритнах другата и изтръгнах кабелите от уредбата. Всички семейства от съседните бунгалa ми викаха: „Браво, браво!" Не съм посягал на никого, нито съм вадил пистолет. На курортистите им беше писнало от тези ученици, които следобед си пиеха с даскалиците и вдигаха страшен шум.

- Как поддържате впечатляващата си прическа?
- Има си фризьори за тази работа. Не си правя нищо специално на косата, само я подрязвам. Реших да съм с такава прическа, защото клоуните обикновено имат дълги коси. Исках и аз да изглеждам клоунски.

-  Ако си подстрижете косата, децата по-малко ли ще ви харесват?
- Не мисля, че силата ми е в косата. Подстригвал съм се, пускал съм си и брада и децата винаги са ме харесвали. Но пък възрастните ме възприемат по-трудно, като ме видят с друга външност.

-  Разкажете за семейството си?
- Половинката ми е куклена актриса. Работи във фирмата ми. Също така и в „Патиланци" на заплата. Компанията ми „Интерзон Е" е към Глобалния договор на ООН. Основната й дейност е свързана с културни, спортни и тв мероприятия. Също и с благотворителност. Жена ми Лилия има от предишна своя връзка дъщеря, която е на 23 г. Щерка ми от първия ми брак пък е на 18. С втората ми жена имаме и дъщеря на 13.

- Казвате, че имате един развод зад гърба си. В какви отношения сте с бившата си съпруга? Защо се разделихте?
- Разделихме се най-вече заради професията ни, заради безбройните пътувания по линията София - Пловдив. Екс-съпругата ми е от Русе, но работи в Пловдивския куклен театър. С нея се разбирам добре и до днес.

- Как се запознахте с настоящата си жена? Вярно ли е, че сте я откраднали от свой пръв приятел?

- Не, и това са измислици. Някога тя действително беше гадже на мой пръв приятел, но след това имаше и брак с друг мъж.

- Защо още не сте завели жена си под венчило?
-Може би защото хората, като сключат брак, нещо им става. Превъртат.

-  Говори се, че сте заврян зет...
- Не отричам, че живея при жена си. Тъщата ми е добра и се грижи за мен.

- Родителите ви с какво се занимаваха?
- Майка ми е още жива, баща ми почина. Татко беше от първите мотоциклетни състезатели в България - Кирил Братоев. Отказа се от спорта и после дълго време беше шофьор в Русе. Работеше към градския транспорт и като такси. Последните си години изкара на камионите, които разкарваха разтопения асфалт. Майка ми е фризьорка, доста е възрастна. На младини и мама, и татко бяха рокери. Майка ми дори ходеше по манифестации с мотор.

- Преди да станете актьор, сте работили за кратко в СССР. Какво точно?
- В Коми се трудех в предприятие за дърводобив и строителство. Бях шофьор към склад.

- Как издържахте в онзи руски студ, с водка ли се топлехте?
- Не. Топлех се с дебели дрехи, на които им казваха „скафандри". Тогава бях млад. Когато камионът беше в сервиз, се събирахме с колеги. Пиехме умерено, за кеф. Аз не мога да нося кой знае колко много на алкохол.

- Днес работите предимно с деца. Трябва ли човек, който работи с деца, да е чист и непорочен? Какви са вашите пороци?
- С изключение на хазарта нищо човешко не ми е чуждо. Комарът не ме влече, може би защото съм много страхлив.

- Ходите ли по заведения?
- Страшно обичам кръчмите и дискотеките. Танцувам, ходя и на караоке.

- Кой ви прави компания по заведенията?
- Дъщерята на жена ми - най-добрата ми приятелка. Тя ме извежда най-редовно. 18-годишната ми щерка също ме изкарва по нощен живот.