"Беднякът милионер" спечели "Оскар" за най-добър филм на тазгодишната 81 церемония на Американската киноакадемия. Филмът също така бе отличен с "Оскар" за най-добра режисура на Дани Бойл и най-добър адаптиран сценарий, информира БГНЕС.



Нискобюджетната индийска драма разказва историята на млад мъж от бедняшките квартали на Мумбай, който се опитва да стигне до върха, като печели индийско телевизионно шоу. "Беднякът милионер" получи "Оскари" и за най-добра музика на А.Р.Рахман, за песен към филм, операторско майсторство, монтаж и  звуков мишунг. Лентата вече триумфира също така с 4 "Златни глобуса" и 7 награди БАФТА.

Шон Пен спечели "Оскар" за най-добър актьор. 48-годишният актьор получи наградата за изпълнението си на ролята на предизвикалия противоречия хомосексуален политик Харви Милк. Това е вторият "Оскар" за Шон Пен. Първата от престижните награди той получи за изпълнението си в драмата "Реката на тайните" през 2003 г.

Сред другите номинирани бяха Мики Рурк за "Кечистът", Франк Лангела за "Фрост срещу Никсън" и Брад Пит за "Странният случай на Бенджамин Бътън". 

Британската актриса Кейт Уинслет спечели "Оскар" за най-добра актриса. Числото шест се оказа щастливо за нея - толкова пъти тя е била номинирана, но предишните пет са завършвали с неуспех. 33-годишната Уинслет получи наградата на Американската киноакадемия за изпълнението си на бивша надзирателка в нацистки лагер на смъртта в "Четецът".



Във филма тя има любовна афера с тийнейджър в следвоенна Германия и по-късно е изправена пред съд за военни престъпления. Тя спечели статуетката в много оспорвана надпревара с Мерил Стрийп и Анджелина Джоли.

Уинслет споделя, че ролята й на Хана Шмиц в "Четецът" е най-голямото предизвикателство в нейната професионална кариера. Филмът е създаден по германската новела "Der Vorleser" (1995 г.) от Бернхард Шлинк. Лентата вече е донесла печалба от 27 милиона долара от разпространението си по света.

Хийт Леджър спечели посмъртен "Оскар" за най-добра поддържаща роля в последния филм за Батман "Черният рицар". Австралийският актьор вече бе удостоен посмъртно с наградата на Британската филмова академия (БАФТА) и "Златен глобус" за своето забележително изпълнение на злодея Джокер, който почти съсипва Батман.
Актьорът бе намерен мъртъв в своя нюйоркски апартамент преди година. Той си отиде съвсем млад - само на 28 години, в резултат на смъртоносна доза лекарства.

Пенелопе Крус стана първата испанска актриса, която спечели наградата на Американската киноакадемия за най-добра поддържаща женска роля за участието си в комедията "Вики, Кристина, Барселона". 34-годишната мадридчанка печели "Оскар" две години след като бе номинирана за най-добра актриса за филма на Педро Алмодовар "Завръщане" (2007 г.)."

„Някой припадал ли е тук? Защото мисля, че аз съм първата", каза изумената Крус, приемайки статуетката. "Много благодаря на Академията. Бих желала да споделя това с останалите номинирани. И с прекрасния екип от актьори, с които имах привилегията да работя в този филм", сподели ослепителната испанска актриса. Във Филма "Вики, Кристина, Барселона" Крус си партнира с Хавиер Бардем и Скарлет Йохансон.

"Уол-И" спечели наградата "Оскар" за най-добър анимационен филм. Сред авторите на анимацията е и българинът Антони Христов, който от 10 години работи за филмовата студия "Пиксар". Той е главен художествен директор на "Уол-И". В него Христов съчетава 50 на 50% истински и компютърни кадри.

Филмът "Милк" получи "Оскар" и за най-добър оригинален сценарий. При получаването на наградата писателят Дъстин Ленс Блек отправи емоционален призив за равенство за американските гейове и лесбийки. Блек разказа за влиянието, което е имала историята на Харви Милк, изиграна във филма от Шон Пен, върху неговия живот. Милк е първият открит хомосексуалист, избран на обществена длъжност в Калифорния.

"Странният случай с Бенджамин Бътън" на Дейвид Финчър , който имаше 13 номинации, остана само с три статуетки - за визуални ефекти, грим и сценография.

Японският филм "Окибурито" спечели наградата "Оскар" за най-добър чуждестранен филм. Филмът е получил най-престижните японски награди, награда от филмовия фестивал в Монреал и три награди от китайския еквивалент на "Оскарите". 2,7 милиона зрители са го гледали от появата му преди 5 месеца.

Лентата разказва за японски музикант, който се завръща по родните си места в селската префектура Ямагата, за да търси работа, след като оркестърът му се разпада. Дайго Кобаяши, в ролята Масахиро Мотоки, отговаря случайно на обява за гробар, който поставя телата в ковчези по ритуално определения начин по време на погребални церемонии. Поради мълчаливото табу около новата му работа, той казва на жена си, че планира сватби, а разкриването на тайната му води до временна раздяла между двамата.

"Човек по жицата" спечели наградата "Оскар" за най-добър документален филм. Филмът разказва истинската история на французинът, изнесъл представление като въжеиграч, преминавайки между двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк.

Филип Пети извършва неповторимото си представление през 1974 г. нелегално, с помощта на свои приятели. Самият извършител се присъедини към Марш на сцената, за да получи наградата, като удиви публиката с малка магическа демонстрация, преди да вземе статуетката и да я закрепи на носа си.

Филмът се концентрира на подготовката за ходенето по въже до такава степен, че не споменава за унищожаването на двете кули 27 години след въздушната разходка на французина. Пети каза, че идеята за каскадата му е дошла, докато четял вестникарска статия за строежа им, докато чакал в приемната на зъболекаря си през 1968 г.

Костюми - "Херцогинята" 

Късометражен анимационен филм - "La Maison En Petits Cubes"
  
Късометражен игрален филм - "Spielzeugland(Toyland)" 

Късометражен документален филм - "Smile Pinki" 

Снимки: БГНЕС