Прекарала съм половината си живот в България, казва звездата от „Отдаденост". И разкрива още: Преди мен моят български съпруг Петер е бил сгоден за Ева Лонгория" .

„Чудесен сватбен подарък от българска страна!" С тези думи Линда Батиста приема предложението за интервю на списание „Ева". На 30 март звездата от „Отдаденост" се омъжи за милионера от български произход Петер Петвил. Сватбата й беше като сбъдната мечта - на полинезийския остров Вануату, сред най-близките й хора. С това събитие 35-годишната актриса окончателно затвори една от най-мрачните страници в живота си.

Само няколко години преди това Линда преживява най-тежкия си период. Кариерата й на актриса е в застой, а годеникът й я изоставя. Той е известен плейбой: манекенът Росано Рубиконди, който започва връзка с Ивана Тръмп, а вече е и нейн съпруг. Междувременно майка й се разболява от рак, и Линда обикаля болниците с нея. Следват две операции, за щастие успешни. „Аз съм невероятно силен човек. Реша ли, мога да преместя планина", казва за себе си новата госпожа Петвил, която става майка много преди да се прочуе като актриса. Отгледана строго от сомалийка и испанец в Салвадор де Байя, тя е накарана да се омъжи от родителите си, ревностни католици, за първия си приятел. Тогава Линда е само на 16, а пет години след като ражда дъщеря си Лаис, съпругът й я напуска заради друга жена.
Познаваме я най-вече като Дениз Нашименто от „Отдаденост". Но сме я гледали в още куп сериали - „Елиза", „Дамата с камелиите", „Сан Феличе", „Шака Зулу: Цитаделата", преди месец по кината мина „Династията на Борджиите", в който Линда изпълнява главната роля. 15 от филмите на бразилката са снимани у нас. Линда е носителка и на титлата Мис Бразилия ‘93.

Линда, разкажете ни за българската ви връзка. Тя май е станала по-специална, отколкото сте очаквали.
Прекарала съм половината си живот в България, 15 от филмите ми са снимани в Бояна заедно с българския ни партньор „Нимар Студиос". Последните бяха „Pompei, ieri, oggi, domani" и „La masseria delle allodolе", където играе и Христо Живков. Останалите български актьори, с които съм работила, също са чудесни и ми станаха големи приятели. Ако всичко е наред, на 1 октомври с Петер ще дойдем в България да снимаме филм, защото той се занимава и с продуцентство. Освен това е финансист.

- Какъв точно е произходът на съпруга ви?
- Майка му е българка, била е само 3-годишна, когато избягала със семейството си от инвазията на комунистите. Установили са се в Тексас.

- Как се казва майка му?
- Той винаги й казва: „Майко, майко, майко." (Смее се.) Тя е много симпатична, жена от висока класа. Ходихме й на гости в Мюнхен и Петер ме помоли да пробвам нейните пръстени. По-късно разбрах, че е било трик, за да разбере каква е мярката ми и да види кои модели ми допадат. В крайна сметка годежният ми пръстен е идеален. От рубини и брилянти - остави ме без думи.

- Петер знае ли български?

- Говори перфектно 10 езика - български, руски, английски, френски, испански, италиански, немски, португалски... Помежду си общуваме на английски и италиански. Когато съм много ядосана обаче, превключвам на португалски (смее се).

- Помните ли първата ви среща?

Много добре, беше на благотворителен обяд в Ню Йорк. Харесах го веднага, защото ми се стори мил и възпитан, огледах го отгоре до долу - допадна ми всичко: дрехите, ръцете, дори старият му колан от крокодилска кожа, на който той страшно държи. Беше любов от пръв поглед, дошла, когато най-малко я очакваш. Петер ми каза, че е бил сгоден за Ева Лонгория и ми подхвърли: „Знаеш ли, че приличаш на бившата ми?" Аз му отвърнах: „Бягай до вкъщи и си сложи очилата, за да ме видиш по-добре." Вечерта ме покани на концерт и докато всички слушаха музиката, ние не откъсвахме очи един от друг. Няколко седмици по-късно той ми призна, че иска да съм жената на живота му и ми поиска ръката в един ресторант в Малибу. В първия момент си помислих, че се шегува. Но той беше страшно сериозен. Ето, познаваме се само от 9 месеца, а вече сме женени. Петер ми върна вярата в собствените ми сили след един наистина тежък период.

- Възможно ли е една известна жена да е еднакво отдадена на работата и на семейството?

- Трудно е, защото се налага да постигнеш някакво равновесие. Често се получават противоречия, когато постоянно си на път, а от разстояние се ражда и ревността. Въпреки това, когато чувствата са силни, те са ценните. Успехът и славата минават на заден план. Когато „работя" майка, съм най-щастливата жена на света.

- Имате дъщеря Лаис...

- ...която е влюбена в Петер! До лудост! Дъщерята е по-влюбена от майката (смях). Двамата с Петер се обожават един друг.

- Наследила ли е тя артистичните ви данни?

- О, Лаис иска да учи международно право. Смята да прави нещо сериозно, а не да се занимава с щуротии като майка си. На 27 септември навършва 18 години и най-голямото ми желание е да я видя реализирана. С нея имаме изключително силна връзка, тя е изворът на моята енергия, обичам я повече от всичко, затова съм едновременно строга и ревнива към нея. Много си приличаме, единствената разлика между нас са двайсетина години.

- Трудно ли ви беше да я отглеждате сама?

- Да, защото на практика растяхме заедно. Но аз напуснах рано дома си и бях свикнала да се справям с всичко сама. През 1994 година получих предложение за работа в Италия, наех апартамент и оттогава живеем с Лаис в Рим.

- Кой е най-важният урок, който се опитвате да й предадете?

- Най-важното нещо е дръзновението. Никога не бива да се предава, дори в най-бурните и стресиращи моменти. Винаги трябва да достига до края на целта, която си е поставила. Решителността е характерна за хората, които са страдали в живота. Аз самата съм минала през тежки моменти, но съм се опитвала да не прехвърлям грешките и проблемите върху хората около мен. С тях искам да споделям само победите.

- Лесно ли се живее с бразилски темперамент?

- Имам адски силен характер. Понякога енергията ми стига да преместя и планина. Но най-хубавото в мен е, че уважавам мнението на другите и винаги съм усмихната. Петер е моята противоположност - спокоен, никога не повишава глас, преди да направи нещо, премисля два пъти.
Вероятно за вашата емоционалност „вина" има и майка ви. Пословична е историята как на снимките на първия ви филм „Дива орхидея" тя ви зашлевява пред всички, възмутена от голите сцени.
Бях едва на 17, когато в родния ми град снимаха „Дива орхидея". Имах съвсем малка роличка, в която трябваше да съблазня Мики Рурк. Мама не можа да понесе тази провокация, но аз не се отказах, защото мечтаех да бъда актриса от 8-годишна. Наложи се американците да изхабят доста грим, за да покрият синината ми. Брах голям срам, но той отстъпи пред радостта ми, че участвам във филма. Тогава мама се опита да ме предпази от тази изтощителна професия. Тя е изключителна жена, която научи мен и брат ми на думата „култура". Благодарение на възпитанието ни, което не се купува, винаги сме една крачка пред останалите.

- Любимите ви роли от сериалите, които сме гледали?
- Обичам много „Елиза", която знам, че е имала голям успех в България. Разбира се, и „Отдаденост". Любима ми е ролята и в „Дамата с камелиите", сериал, който също снимахме у вас.

- Най-хубавите ви спомени от снимките тук?

- Филмът "La masseria delle allodolе" правихме с двама режисьори - Паоло и Виторио Тавиани. Заведоха ни в планината Витоша, където духаше страхотен вятър и беше много студено. Тези толкова известни режисьори попитаха нас и българските актьори дали искаме да прекъснем снимките, но ние казахме „не". И не спирахме да работим, въпреки ветровете и бурите. Стояхме си все там, а гледката отгоре беше невероятна. В България ми харесват и ясно различимите сезони - имате си истинска пролет, лято. В мой щаб се превърна заведението „Лаваца", където винаги се хранехме и обсъждахме всичко с целия екип. В България натрупах прекрасен опит и виж, съдбата ме събра с българин!

- Къде живеете с него?

- В Монте Карло, където той има яхта, в САЩ и в Рим. Както винаги - непрекъснато пътувам. Интернационално семейство сме, аз си нося моя „багаж", той неговия. Моят агент Марио Скуиланте пък е женен за голямата българска актриса Елжана Попова, която се справя прекрасно и в театъра.

 - Как може една връзка да се поддържа винаги жива?
- Като се карате непрекъснато, защото така няма как да се отегчите един от друг (смее се). В никакъв случай не бива да се допуска да даваш много, нещо характерно за бразилките, и да получаваш малко, защото изведнъж рискуваш да загубиш всичко.

- Бихте ли ни издали подробности за сватбената ви рокля?
- Тя е в хавайски стил, в тон с островната ми сватба. Иначе любимите ми дизайнери са Фаусто Сарли и Версаче.

- Как поддържате форма?
- С морска кухня и афро-бразилското бойно изкуство капоейра, в което присъства и танцът. Практикувам и много кикбокс. Вече се излекувах от комплекса си, че имам малки стъпала - нося 37-и номер при ръст 177 сантиметра. Вляза ли в магазин за обувки, всички ме питат как пазя равновесие с цялото това тяло.

- Имате ли вредни навици?
- Когато съм наистина изнервена, си гриза ноктите. А освен това не се понасям без грим. Обожавам да се чувствам жена и да бъда секси. Приятно ми е да изглеждам перфектно и смятам да пусна своя козметична линия.

- Поели сте и още едно ново предизвикателство.
- За да се поддържам във форма, все захващам нещо ново - през май 2007 година създадох своя продуцентска компания LB Film Production. Толкова съм амбициозна, че не мога да се задоволя с постигнатото. Всеки етап от живота ми е подготовка за следващото стъпало. Дори след провалите се изправям бързо на крака като котка. Разбрах, че ако искам да налагам своите идеи и да подкрепям проекти, които имат културна стойност и ще имат значение във времето, трябва да стана продуцент. Първият ми филм, който между другото изцяло ще бъде сниман в България, се нарича "Red Ocean".

- Имате ли послание към българките?
- Искам да благодаря за любовта, с която ме обграждат. Последния път, когато си тръгвах от София, се просълзих, защото ме изпрати група, която повтаряше моето име, изказваше възхищението си и ме молеше за автографи.
 

източник: eva.bg