Бейби бум. Синтетика и силикон, които подсилиха усещането за дежа вю, гледайки новобранците и обичайните заподозрени във фолк бранша. Липса на нови лица и още по-остър дефицит на хитове. Така може да бъде обобщена накратко ситуацията в жанра с палави звуци през отиващата си 2009-а.  

С изключение на българската Виктория Бекъм - Алисия и Тони Стораро, торбата с лесно запеваемите мелодии се върна от рафта на "Ара мюзик" и "Диапазон рекърдс" към този на "Пайнер". Народът скачаше по масите на фона на "Имаме ли връзка" и "Уникат", за да изпадне в транс на "Новата ти" (Преслава) и "Тупалка" (Илиян).

Между Димитровград и София пък се поделиха две от "прохождащите" имена, които показаха, че в дъното на тунела има светлина.

Цветелина Янева даде заявка за присъствие в лигата на можещите певици. Залитането й към печеливши от конкурса Мистър България й донесе евтина, но животоспасяваща публичност, а сингълът й "Открадната любов" - заслужена статуетка за дебют на тазгодишните награди на Планета тв.

Другият герой, за когото тепърва ще се говори в чалга средите, е бившият попърс Крум. Трансфера си в редиците на фолка обяснява като логичен колкото в пазарно, толкова и в емоционално отношение, а в последните месеци налице са и първите му два хита - "Нищо не знаеш" (дует с Емануела) и "Вън от сърцето ми".

"Монитор" направи разбор на отличниците в чака-рака ресора за последните 11 месеца.

Камелия

Показа, че е по-добрата Малка сестра, когато говорим за поредното издание на Големия брат. Бившата Мис Чипровци прие без резерви офертата за тв водеща и не сбърка. Феновете й разбраха, че умее да поддържа адекватен диалог със събеседници от различни социални породи, с чувство за самоирония и хумор. "Голямата уста" на Камелия й донесе признание и извън дебрите на чалгата. Колкото до музиката - пайнерката бетонира статута си на ветеран на турнето "Планета Дерби". Сюрпризира с изненадващо пищен откъм плат тоалет и създаде клипове, за чиято визия в поп гилдията могат само да мечтаят ("Фалшива кожа", "Черна кръв", "Оставяш петна").

Анелия

И през 2009-а не се изкуши да заголи бедро за някое от мъжките издания. И кому е нужно, при положение че е изпълнител, конвертируем колкото за поп аудиторията, толкова и за опушената кръчмарска. Анелия продължава да подържа визията на отличничка на випуска, но го компенсира с експерименти в звученето. Това лято заралийката засне клип към първия си откровен кючек ("Поръчай пак"), създаде два шедьовъра за класическия фолк ("Не ме принуждавай", "Добрата, лошата") и даде заявка за скок в ефира на БГ радио с втори дует с Миро ("Невъзможно"). Във видеото към "Трети път" пък видяхме как се разходи почти по парфюм като увертюра към гореща любовна сцена. Еротичният заряд наелектризира зрителя и тушира неизбежните сравнения с аналогичните продукции на Лиза Стенсфийлд и Аланис Морисет.

Преслава

Преди месец отбеляза пет години на сцена. Скромна на пръв поглед цифра, но респектираща, когато не си слизал от върха на класацията за този период. И през 2009-а Петя Колева, по-известна като Преслава, "облагороди" дискотеките с химни като "Новата ти" и "Бързо ли говоря" (с Борис Дали). Лятото за нея не бе с дъх на мастика, но пък избълва торнадо от цигарен дим в ефира с "Усещане за Мерилин". Дуетът с Константин маркира първото й залитане към древната тема на фолка "дай дамаджана вино и отварям", само че ориентирана към рекламна тройка с холивудския секссимвол. Феновете приеха като неочаквано добра комбинация гласовия дуел между бившия фирмен охранител и надареното момиче от Добрич и преглътнаха лошото впечатление от тираджийския текст.

... следва продължение...