"В този брак бяхме трима - казва тъжно принцеса Даяна в едно скандално телевизионно интервю, като има предвид любовницата на бившия си съпруг, Камила Паркър Боулс, - и беше малко пренаселено".

Всъщност бракът им бил пренаселен в много по-голяма степен от това, което признава тя. Ако някой се заеме да преброи собствените й любовници, можем спокойно да кажем, че в него са били около дузина". Припомня го Елинор Херман в "Сексът и кралиците".



И все пак, на дъното била Камила, излиза от разказа на Херман: "Дори и в началото на брака им Чарлз правел секс с нея веднъж на три седмици. Макар и неопитна, Даяна осъзнала, че липсата на желание у съпруга й е най-малкото странна. След около четири години сексът в кралското легло бил прекратен изцяло".

Съществува видеозапис, в който "Даяна споделя, че на обвиненията й за Камила съпругът й отвръщал, че не иска да е единственият уелски принц без любовница". И той насърчавал булката си да търси топлина другаде. Проблемът възникнал, когато тя почнала да демонстрира пред публика интимност с други мъже, което вече удряло по короната, научи "Стандарт".

Книгата на Херман удивлява с поне три неща. Огромното количество историческа информация, която тя предъвкала, защото първите й героини са от ранното Средновековие, опита й да изтълкува обективно палавото поведение на европейските кралици - тя изравя причините за всяка забежка, и сладкодумието. Херман успява да предаде жълтите факти в минимално жълта гама.