Освен с много стил и елегантност, Първата френска дама Карла Бруни-Саркози направи впечатление на испанската преса с това, че предпочете да поздрави с целувка, вместо с реверанс кралицата на Испания София при пристигането си в Мадрид.

Съпругата на френския президент целуна по двете бузи и то на два пъти кралица София. Първия път това стана, когато семейство Саркози пристигна в двореца Пордо, където бяха настанени, а по-късно преди обяда в резиденцията на испанските крале, двореца Сарсауела. Този детайл не остана скрит за многобройните журналисти, които бяха дошли, за да отразят пристигането на президентската двойка. Вероятно те са се питали дали Карла Бруни-Саркози ще повтори реверанса си, който направи пред кралица Елизабет Втора през март 2008 г., снимките на който обиколиха света. Все пак съпругата на френския предидент не наруши протокола, който в Испания е значително по-гъвкав, отколкото във Великобритания. Реверансът в никакъв случай не е задължение, а просто обичай, приет от някои, уточни за АФП говорител на испанското кралско семейство.

Френската Първа дама целуна също по двете бузи принцеса Летисия, съпругата на престолонаследника Фелипе. Срещата между двете се очакваше с огромно нетърпение от журналистите като "дуел на елегантност и шик". Двата тоалета на Карла Бруни-Саркози сутринта бяха къса черна рокля и бяло болеро на Азедин Алайя и къса рокля с дълги ръкави в тъмно виолетово с чери обувки с малки токове. Те бяха много широко коментирани от пресата и сравнявани с червената рокля и обувки с главозамайващи токове на принцеса Летисия. "Не знаех, че една италианка, станала французойка, може да представи така добре Франция днес в Мадрид", коментира Саркози пред френската общност в резиденцията на посланика на Франция в Испания. 

В чест на френската президентска двойка в кралския дворец е организирана гала вечеря, която журналистите очакват като нова възможност за сравнение на тоалетите - този път дълги - на съпругата на Саркози и принцеса Летисия.

източник: АФП
снимка: БГНЕС