13 години след разстрела на Васил Илиев, в Кюстендил гробницата на създателя на ВИС е охранявана no-зорко и от мавзолея на Георги Димитров по соцвреме.

Последният дом на Васил Илиев, респектиращ с бляскав черен мрамор и вечно зелени кипариси, напомня на кюстендилчани за романтичните борчески времена. Вече 13 лета ден и нощ четирима охранители бдят на смени над паметта на легендарния ъндърграунд бос.
След като още на следващия ден след погребението на Илиев крадливи роми се опитаха да откъртят току-що поставения паметник и меден барелеф, признателните авери на създателя на ВИС оградиха гробницата с охрана, която бди неотлъчно 24 часа в денонощието вече 13 години. През зимата гардовете вардят паметта на легендарния борец, сгушени в близко павилионче, изпълняващо ролята на караулка. Най-възрастният охранител - 71-годишният Кирил Димитров, грее старите си кокали на кюмбето, захранвано от цяла камара дърва до караулката.
Според местните бдящите над "вечния сън" на Васил Илиев гардове получават по 125 лв. за дневна смяна и по 150 лв. през нощта.
За разлика от признателната дружина бойни другари на Васил Илиев, семейството на легендарния бос се раздира от конфликти. За хората от града под Хисарлъка не е тайна, че майката на братята Венка и вдовицата на Георги Илиев са на нож. Вероятно причината е, че урната с праха на малкия брат вместо в Централните софийски гробища се съхранява в дома на Мая Илиева, докато тя троши чаши по столични заведения и завърза безразборни полови контакти.