Най-обичаната певица в попфолка е родена с името Ваня Калудова на 31 януари 1969 г. в Айтос.

Псевдонимът Ивана всъщност е името на баба й. От нея и от дядо си наследява любовта към музиката. Всички в рода на Ивана са музиканти, но най-голямо влияние върху нея упражнява баща й. Той е известен акордеонист. Първия си концерт малката Ваня изнася пред родата, когато е едва на 4 годинки. Песента, която изпяла, била "Имала майка едно ми чедо".

Въпреки успехите й на сцената Ивана записва да следва едновременно търговски бизнес и посредничество в Свищов и право в Бургаския свободен университет. Така обаче успява да издържи само един семестър. Правото остава за по-късно. Дипломира се в крайдунавския град, но не е работила нито един ден по тази си специалност. Междувременно се омъжва.

През 1993 година ражда дъщеря си Теодора. Развежда се в края на 1999 г. Поводът е именно кариерата й. Мъжът й не й давал да пее, а настоявал тя да върти домакинството. Певицата тутакси го попарила, подавайки молба за развод. Фолкдивата неведнъж е показвала, че за нея кариерата стои над всичко и дори зарязва свой любовник, който направил грешката да й стане фен.

През 1998-1999 година Ивана преживява най-големите кошмари в живота си и едва не се отказва от музиката. В най-мутренските години певицата едва не става жертва на две враждуващи групировки. Тя пеела в курортен град, където добре облечени "бизнесмени" си поделяли територии и докато се наливали с уиски, започнали да се заяждат с певицата и музикантите й. "За мене това беше наистина кошмарно изпълнение. Направо треперех, докато пеех", спомня си Ивана.

Друг път надрусано дебеловрато момче нахълтва в хотелската й стая и опира пистолет в челото й. Търсел си танцьорката, която бил харесал, а тя да вземе да му избяга. "Животът ми мина като на видео, само че на обратно, в рамките на 10 секунди. Това беше за мен огромен шок. Когато се прибрах в Айтос, бях отслабнала с 10 килограма", споделя певицата. 

Източник: БЛИЦ