- Защо спря предаването ви „Треска за злато"?
- Не съм уволняван от Би Ти Ви. На уволнените им взимат пропуските, а моят си е при мен. „Треска за злато" вървеше добре до момента, в който не се промени часът му на излъчване. Тогава казах: „Стига!" С Би Ти Ви обаче продължавам да съм в прекрасни отношения.

 - Кои са най-големите ви гафове в ефир?
- Общо изданията на „Треска за злато" са 2024. Представете си колко неща могат да се случат за толкова предавания, включително и гафове. Веднъж се беше скрило топчето. Някаква жена играеше и бам - топчето изчезна. Но най-смешно беше в едно от първите издания, когато се завъртяха сферите. Последната сфера се отвори и всички букви от А до Я се разхвърчаха из студиото.

- Шоуто „Господари на ефира" редовно се бъзикаше с вас. Сърдехте ли се на Зуека и Рачков за майтапите по ваш адрес?
- Не. Те не се бъзикаха злонамерено. Случвало се e да звъня в „Господари на ефира" и да искам записи на техни предавания, за да си ги имам за спомен. Винаги съм харесвал как ме коментират Зуека и Рачков.

 - Сега с какво се занимавате?
- Аз съм един от създателите на фирмата „Рейнбоу" (търгуваща с уникални системи за почистване на дома и офиса ). Там започнах през 1994-та, а от 1995-а до 2005-а бях директор „Маркетинг и реклама" за целия Балкански регион. Продължаваме и днес да работим заедно. В момента развиваме наш общ проект. Като го осъществим докрай, ще бъде събитие. Говоря за една уникална зала, каквато до момента не е строена в България. С въртяща и повдигаща се сцена, телевизионно студио, с 400 седящи места, ВИП ложи, балкони. До нея ще бъдат новите офиси на „Рейнбоу". Намира се близо до болница „Токуда", името й е „Парк театър". Ще си направя в залата собствено забавно-развлекателно шоу.

- Вие ли ще бъдете водещ в новото си предаване?
- Да, аз ще си го водя, аз ще си го и продуцирам.

- Чувате ли се с вашите бивши асистентки от „Треска за злато"?
- В много добри отношения сме. На Ваня с мъжа й дори работим заедно в „Рейнбоу". Кум съм му на него.

- Освен ново ТВ студио и успешен нов бизнес, имате и ново жилище...
- Да, преместих се в кв. Динабад. Преди това живеех в Гео Милев. Тъстът и тъщата ми още са си там.

- Доволен ли сте от новия си квартал?
- О, да! Не съм доволен обаче от крадците, които преди няколко месеца влязоха в апартамента ми, докато цялото ми семейство спеше. Бандитите изнесоха плазмен телевизор Живея на първия етаж и вече съм се барикадирал.

-Хич ли не усетихте, че в жилището ви „шетат" крадци?
- Усетих ги, когатo бутнаха една ваза. Щеше да има още поражения, ако не бях станал и не ги бях уплашил. Избягаха, щом ме чуха, че идвам. Но, уви,  избягаха с плазмата.

- Комшиите ви щастливи ли са, че в блока им живее Иво Танев?
- Имам един съсед, който драска колите. Щом паркираш на „неговото място", на следващата сутрин си намираш автомобила надран. Моята кола все още не е пострадала, но тази на жена ми даде фира 3 пъти. Чисто нова беше. На мен една комшийка ми каза кой е вандалът. Живее в съседния вход. Не искам да се занимавам с него, защото ме е страх да не ми падне пердето. Но ако продължи, знам как да го подредя.

- Завършили сте Консерваторията, а наскоро ви видяхме да пеете в предаването „Великолепната шесторка". Ще се  връщате  ли  отново към музиката, която ви е първа специалност?
- Имах проблеми с гласа си - един лекар ме изкара болен от рак. В крайна сметка се оказа някаква бебешка бактерия, която причинява нонстоп възпаления на гърлото. Дълго време не беше ясно какво ми е. Сега съм като фурия, дори пак запях опера. Много ми се пее,  върнах си страстта към музиката и в момента подготвям някои нови неща. Не знам обаче дали ще ги издавам в България. Музиката е подобна на изпълняваната от „Ил Диво" - двама тенори и един бас, съчетание между класика и поп.

- Навремето пеехте и фолк. Защо го зарязахте?
- фолкът беше странен мой експеримент, който не смятам за чак толкова успешен. Това е жанрът, в който не съм най-силен...

- И все пак парчето ви „100 марки" беше голям хит.
- Чисто финансово не съм усетил да е било кой знае какъв хит. Компанията „АРА аудио-видео" ми даде песента. Записах я на шега и заминах за чужбина. Върнах се, отидох на пазара „Ситняково" и там чух песента по сергиите. Попитах един продавач: „Какво е това, дето си го пуснал?" А той: „Е, как може да не знаеш?! Това е Иво Танев с хита на зимата." Започнаха да ме търсят от „АРА" за участия. „Нямам други песни, какви участия?", викам им. Тогава, измислих песента „Аладин", записах и цял фолкалбум.

- Какви други професии сте практикували в миналото си?
- Много неща съм работил. Бил съм каскадьор, бетонджия, арматурист През 1990-а бях в тотална безизходица. Разтоварвах вагони на Сточна гара, работех и като уличен музикант. Веднъж свирех на китара в подлеза на НДК и около мен се струпаха японски туристи. Започнаха да ми хвърлят пари. Хвърляха, хвърляха и така събрах близо 700 долара. Помня, че им пях „О, соле мио". Тогава дори по концерти и участия не се изкарваха 700 долара. Този бакшиш ми оправи положението и си стъпих на краката. -

- Разкажете за семейството си. Дъщеря ви колко порасна?
- Дъщеря ми е вече на 19 г. Тази година ще е абитуриентка. Решила е да кандидатства журналистика или режисура. Върти гаджета, но не я ревнувам от момчетата. Приемам ги спокойно и нормално тези неща. Нали и аз навремето съм взел нечия щерка?

- Как се залюбихте със съпругата си?
- Учехме в съседни училища. Запознахме се на 6 януари 1983-та. Три години по-късно станахме гаджета.

- Запален тенисист сте. Коя е най-голямата ви победа на корта?
- Играя тенис не заради победите, а за удоволствие. Веднъж спечелих срещу един много известен бизнесмен. Начесах го, ама здраво. Той пощуря, че пада. По време на мача си смени маратонките, гащите, но и това не му помогна. Накрая се обади на треньора си и му каза, че ще го разстреля. Разкрещя се: „Ще те убия бе, глупак! Аз живота ти оправих, колко пари само налях в тебе! Тука тоя Иво Треската ме направи за смях!". През 1999-а играх и с Бойко Борисов, но не помня кой би. Тогава все още не го познавах Бойко. Чак когато стана главен секретар на МВР, го засякох някъде и възкликнах: „А, с този съм играл на тенис!" Сред любимите ми партньори на корта е Веселин Маринов. Големи приятели сме, често сме заедно и се е случвало да ме питат: „Вие да не сте обратни?"

-  Вие сте сред първите известни българи, присадили си коса...
- Боби Михайлов е първият, присадил си коса. Аз оплешивях в казармата. Там ме напръскаха с керосин. Една струя ме прасна точно по темето, а аз не обърнах достатъчно внимание. Болката беше невероятна. Добре че не ми влезе керосинът в очите. Наплисках си главата с вода, но не помислих за косата. Оказа се, че корените й са изгорели. След няколко месеца усетих, че косата ми започва да расте по-бавно, а темето ми става на петна. Нямаше да се подложа на операция, ако бях оплешивял нормално. Когато отидох на преглед, бях с брат ми. Той ми каза: „Бате, направи си операцията. Виж колко си хубав на компютъра с коса!" Ако си бях измил хубаво кичурите от керосина, нямаше да оплешивея.

-  Кое е най-незабравимото ви приключение с фенка?
- Преди 2 седмици в „Кемпински" една небезизвестна дама ми се натисна и едва се отървах. Направо ме награби в ъгъла. Деликатно й се усмихнах и се освободих. Не обичам женската агресия. Романтичен човек съм. Мразя жени, които се правят на безсмъртни, а в следващия момент ти скачат отгоре. Когато има нещо взаимно, то се усеща. Не се заглеждам по млади момичета, предпочитам по-зрелите дами. Под 26-27 години ли са, не проявявам интерес, аз самият съм на 42. На парти преди време се запознах с госпожа на около 35. Прехвърчаха искри, имаше привличане...

- Каква беше развръзката?
- Нямаше развръзка. Разбрах, че дамата е съпруга на мой близък приятел.