След като в понеделник вечер спечелиха благотворително 20 000 лева, в сряда министър-председателят на България Сергей Станишев и вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин ще продължат своята игра на стола на богатството.

След консултация с министъра на финансите Пламен Орешарски премиерът и външният министър ще обявят в „Стани богат", че сумата от 434 430.40 лв., която се начислява като ДДС на изпратените в рамките на третия сезон на VIP Brother общо 2 172 152 смс-а и телефонни обаждания, ще бъде използвана от държавата целево за каузите на благотворителното предаване.

След свое решение правителството ще можe да изразходи приходите, получени по ДДС от предаването, за финансиране благотворителните цели на кампанията като подпомагане на деца аутисти, онкоболни деца, рехабилитация и социална интеграция на деца със специални нужди.

„Министър Орешарски е много принципен човек и не прави компромиси, когато случаят опира до държавата и до закона. Но той пое ангажимента, че държавата е готова да се включи към благотворителната кауза със същата сума, която съвпада с тази на ДДС", заяви по време на снимките премиерът Сергей Станишев.

Утре вечер състезателите ще получат право на още един жокер „Обади се на приятел", четвърти по ред в играта, като реверанс от екипа на „Стани богат" за компенсираната от държавата сума на ДДС. Премиерът и вицепремиерът ще отворят въпрос за 200 000 лева - „Кой цар, заемал български престол, е бил от татарски произход?".

Във втората част на 90-минутното издание на „Стани богат" в сряда министър-председателят ще партнира на Ники Кънчев като водещ, докато Ивайло Калфин отговаря сам на въпросите в състезанието.

Той ще търси отговорите на: „Коя култура в Китай се отглежда в симбиоза с риба по датиращ от близо 2000 г. традиционен метод?", „Името на кой химичен елемент е и заглавие на известна песен на групата „Нирвана?", "Какво е изписвал на монитора преди повече от 26 години първият компютърен вирус Elk Cloner?" и други.

Към общата сума, спечелена в интелигентното състезание, двамата политици ще добавят и по една своя заплата. В края на предаването Станишев и Калфин ще призоват всички зрители да не продават и купуват гласове на предстоящите избори.