"Ние наричаме нашата Ларка "чернобилско бебе", защото се роди през 1986 г., когато избухна ядрената централа." Това разказа за "Труд" г-жа Ангелина Чуканов, майка на родената в София претендентка за короната "Мис САЩ 2009" Лаура Чуканов.

"Много се притеснявахме какво ще е бебето", връща се назад в спомените г-жа Чуканов. Въпреки всичко, не било писано идването на бял свят на бъдещата красавица да мине без сътресения. Цели два месеца след раждането си сладураната нямала име.

"В родилния дом в София ни дадоха книжка и ни казаха да си изберем име, с което да я кръстим. В нея имаше името Лора, но не и Лаура. Ние с баща й обаче искахме да е Лаура!"

Тогава таткото на младата г-ца Чуканов, д-р Кирил Чуканов, който не само че е революционер по душа, но и е един от известните изобретатели на България, решава да се бори до край за име, което не държавата, а той и съпругата му са избрали. След близо двумесечни битки с родната соц. бюрокрация и писане до всевъзможни инстанции, властите вдигнали ръце от инатливите родители и записали в регистрите на НРБ младата другарка Лаура.

"От 13-годишна започна някак си да разцъфтява - умилява се г-жа Чуканов. - Навсякъде, където и да отидехме, хората ме спираха и искаха да я снимат за фотомодел, за телевизия, за Холивуд... "Въпреки примамливите оферти, родителката твърдо стояла на позицията си, че младата девойка трябва да се развие в науката, а не в шоубизнеса и дълго време не й позволявала да шета по конкурси за красота.

За разлика от много съвременни родни хубавици младата имигрантка в САЩ отрано се научила сама да си вади хляба. "Започна да се труди от 14-годишна възраст - обяснява Ангелина. - Аз работех в компания за изработка на металокерамични скулптури и я водех с мен, когато не беше на училище."

Талантът на красивата нашенка проличал веднага, но не на модния подиум, а на трудовото поприще, когато от компанията на майка й решили да възложат на бъдещата Мис Юта да направи дизайна за керамични лампи, които да красят новия дом на холивудската суперзвезда Робин Уйлямс в Напа Вали, Калифорния.

Цяло лято се трудила Лаура, но след успеха със спечелените пари си купила кола. Която само след месец отишла на боклука, защото бъдещата миска я... разбила в катастрофа.

"Най-хубавата черта на Лаура е, че е целеустремена. Тя може да се фокусира и ако реши, че нещо трябва да постигне, ще го постигне на всяка цена", добавя г-жа Чуканов. Според нея, щерката наследила тази черта от баща си, "а това, че закъснява навсякъде, го е взела от мене", шегува се.

Въпреки че е израснала извън България, Лаура винаги е жадувала да направи нещо, за да помогне на родината си и на хората, изпаднали в беда, допълва майката.

"Миналото лято за последно Лаура си ходи до България и е абсолютно влюбена в страната ни", подчертава тя. Пред майка си младата жена споделила, че в България всичко е красиво - и хората, и природата, и храната, и шопската салата... "Честно да си кажа, имам чувството, че тя обича България повече от българите", добавя Ангелина.

Доказателство е и фактът, че на първия конкурс, който спечелила когато била на 16 г., Лаура се явила облечена с българска носия и изиграла български танц, разбира се.