34-годишната Вайда Регинате от Литва спечели короната на „Мисис Вселена 2009" на финала на световния конкурс, който се проведе миналата вечер латвийската столица Рига. Победителката е финасов експерт по професия и майка на две деца. Това е първият международен конкурс, на който Вайда се явава.

Първа подгласничка на Вайда стана белгийката Криста Хойманс, следвана от представителката на Филипините - Камила Галвес, Дженифър Сирон от САЩ и Хайди Полки от Финландия.

Според журито тази година конкуренцията е била необикновено силна и изборът на победителки е бил много труден. Съдиите присъдиха и две нови специални награди. Мисис Англия, Джейн Тейлър, която е майка на четири деца и развива успешно собствения си бизнес, беше коронована като „Най-добра майка на Вселената".

Българката Ани Иванова, пък стана „Мисис Вселена - Европейски съюз". Ани впечатли журито с активната си работа в кампании срещу насилието, която извършва на територията на три държави - Франция, Монако, където живее, и България. За добрата визия на нашата представителка на конкурса се погрижи дизайнерката Таня Мил от модна къща Органдин.

През седмицата, която 18-те финалистки в „Мисис Вселена 2009" прекараха заедно в Рига, стана ясно, че освен „Мисис България Вселена", повечето от другите участнички в конкурса също се занимават с различни кампании, които целят ограничаване на насилието в своите страни, особено това, насочено към деца и жени.

След като се запознаха и с работата на „Мисис Вселена 2008" - латвийката Марика Гедерте, която беше и домакин на финалната надпревара, представителките на 18 различни държави спонтанно решиха да учредят свой международен клуб на Мисис Вселена под наслова „Не на насилието". Идеята им е да бъдат по-силни, да си сътрудничат и работят заедно в различни държави срещу насилието във всичките му форми.

Освен със сериозна работа, най-красивите омъжени жени, прекараха и много забавни дни, докато бяха в латвийската столица. Пекоха хляб в една от най-известните пекарни, участваха в конни състезания, обикаляха Рига по вода, дори си организираха импровизирана вечер на талантатите, след като се оказа, че въпреки сериозните им професии, сред тях има талантливи певици, пианистки и танцьорки.