Януари

Лили на Олимп(ия)

Символичен е фактът, че точно в годината, в която навърши 70, най-голямата звезда на българския шоубизнес пя в "Олимпия" - най-престижната зала на френската столица. Преди 48 години тя е неизвестна медсестра в малкия български град Кубрат и за да я признаят за певица, две седмици извисява глас с цигански оркестър. Днес е Лили Иванова. Излезе ли на сцената, не е първа между равни, а Единствената. Извоювала си е това право с над 10 000 концерта в цял свят и милионни тиражи продадени албуми. След близо половин век на върха на музикалния Олимп може да си позволи всякакви демонстрации - дори да позира в черна рокля с надпис God Save The Queen („Господи, пази кралицата").  Иванова не крие задоволството си, че се радва на обожание у нас. „Аз съм това, което съм, благодарение на народа. Значи той ме уважава", казвала е неведнъж Кралицата. Чувствата са взаимни. Иванова свежда глава само пред публиката си и винаги пее на български. „Сега получавам много покани от чужбина. Но аз отново поставям това условие. Искам да пея на български. Не желая да бъда копие. Имам претенции, че съм оригинал. Ако прерисувам картината на един велик художник, ще стана ли велика като него?"

Февруари

Петко Бочаров на 90? Не, ама да!

На 19 февруари с изискан коктейл, както подобава на личността му, Петко Бочаров отпразнува 90-ия си юбилей. Впечатляващата бройка на годините не го е размързеливила - умът му е бистър, а езикът му още реже като бръснач. Бочаров дори е на "ти" с най-новите технологии. Пише коментари на лаптопа си, ползва безжичен интернет и чати по скайп с приятели. Не загърбва и реалните контакти и апартаментът му на столичния булевард "Евлоги Георгиев" винаги е гостоприемно отворен за приятели и колеги. И ако има нещо, за което днес мечтае Петко Бочаров, то е да види, че в държавата ни властва законността.

Март

Замириса на Камелия

След две паметни корици на "Плейбой", 11 години на сцена и няколко медийни скандала човек би си помислил, че познава отлично Камелия. Тези, които бягат от фолка, свалят шапка и бельо пред еротичните й сесии и си спомнят, че е "онази, дето облече трикольора". Лоялните фенове на жанра пък знаят, че е човек с позиция и притежава обиден за гилдията интелект. Когато прекараш няколко часа на една ръка разстояние с нея, с изненада усещаш ударен положителен заряд - качество в разрез с познатия ни провокативен имидж на ръба на агресията. Госпожица Вескова от Чипровци постига всичко с мерак и къртовски труд - от няколкото си моделски титли в тийнейджърска възраст до топизпълнител в каталога на "Пайнер". През март аромат на Камелия се разнесе и в националния ефир, защото провокативната фолклейди изгря като водеща на токшоуто "Голямата уста" към "ВИП брадър 3".

Април

Борецът Александър Томов стана на 60

За Александър Томов, петкратния световен и европейски шампион по борба класически стил в най-тежката категория и носител на три сребърни медала от олимпийски игри, 60 години са странен кръстопът. Най-силните от тях като че ли са в миналото. А по-спокойните и най-мъдрите може би тепърва предстоят. От толкова голям и прочут човек всички винаги очакват само мъжкарски прояви. Сякаш великаните нямат право на слабости, сълзи, колебания и съмнения. Но всъщност те са доста раними. "Всичко човешко си е било винаги у мен - признава Сашо Томов. - Плакал съм и от яд, и от мъка, и от радост. Емоциите често ме преборват. Особено когато българин застане на почетната стълбица или свирят за него химна, буцата в гърлото винаги вади сълзите в очите ми."

Май

Опасният Миро

Десетилетие след създаването на "Каризма" Миро е категоричен - дуетите не му понасят. Тази година музикантът направи първото си турне като самостоятелен изпълнител в подкрепа на албума си "Омиротворен". "Доволен съм, че съм мобилен и мога да сменя образа си във всеки един момент. Никой не може да ме бутне в клишето и да каже от кой отбор играя. Разбира се, по-лесно е да си клиширан, защото тогава имаш твърда аудитория. Кой е казал, че поп музиката цикли и й липсва бизнес инерция? Мога да говоря само за себе си и истината е, че се развивам чудовищно добре. На мен всичко ми е окей", твърди Миро. Понеже се радва на топли чувства и в поп, и във фолксредите, музикантът е наясно: "Официално ставам "опасен" и за двете гилдии. Но лошо няма."

Юни

Пиратски трофей за Елена



Драмата с 16-те български моряци на борда на отвлечения британски кораб "Маласпина касъл" започна в средата на април и завърши в началото на май срещу $2 млн. откуп. Докато пиратите в градчето Ейл, Пунтленд (сомалийската област, в която присвояването на чужди плавателни съдове е основен поминък), презареждат калашници в очакване на разплатата, там акостира български екип. Елена Йончева и операторът Николай Стойков правят невъзможното и влизат в страната. От опита на свои колеги Елена знае, че оптималният им престой в Сомалия не трябва да е повече от 5 дни - време достатъчно, за да ги сюрпризират с организирано отвличане. Със солидна доза късмет остават 17 дни и така се превърнаха в първите европейски журналисти, успели да стигнат до Ейл и да сондират особеностите на пиратския начин на живот.

Юли

Силви Вартан - историята  на една любов



Роза, кисело мляко и тракийски съкровища - с тази троица соцпропагандата представяше България по изложби в чужбина. За цвят добавяше триумфите на оперните ни светила по световните сцени. Мълчеше обаче за Силви Вартан. Защото певицата, родена през 1944-а в старопланинското селце Искрец, от прокудена емигрантка беше станала идол на Франция. И в един шлагер пееше за своята България - „Марица е моята река, както Сена е твоята.../Всички птици от моята река ни пееха за свобода.../Когато хоризонтът стана твърде тъмен,/всички птици отлетяха по пътя на надеждата./И ние ги последвахме в Париж". Думите са от напоената с печал песен La Maritza. Соцрежимът няма как да преглътне алегорията и се прави, че Вартан не съществува. Днес времената са други. Демокрацията отдавна е дошла и Силви посещава понякога родината си, за да види има ли истинска свобода. Последното й гостуване съвпадна с юбилея на звездата. На 15 август Вартан навърши 65 и отбеляза годишнината със серия концерти - както в любимата си зала "Олимпия" в Париж, така и в НДК - срещата й с българската публика беше през октомври.

Август

Алек Попов - магът на словото



Вместо да се тупа в гърдите, че е предпочитан автор заради умението си да омагьосва със словото, Алек Попов наблюдава живота иззад кулисите.  Сред най-завладяващите му книги е "Мисия Лондон", по която това лято режисьорът Димитър Митовски снима филм. Очакваме лентата в кината идната година.Писателят създава първия си разказ, когато е в 9-и клас на Националната гимназия за древни езици и култури. "Тогава за пръв път изживях тръпката да предизвикам публично възмущение чрез прочитането на литературен текст. Случи се на път за Делфи по време на ритуалната екскурзия до Гърция. В рейса рецитираха разни възвишени стихове, аз също поисках да блесна с творчеството си и прочетох на всеослушание разказа „Рогоносецът, или хиляда и една нощ". Доста глуповата история за един, дето се опитва да хване жена си в изневяра, а тя все му се изплъзва. Накрая от яд строшава клозетната чиния, изпикава се отгоре и нарича всичко това „миш-маш с черупки и сос пикант". Последваха просташки викове на одобрение от задните седалки, които допълнително разстроиха преподавателското тяло."

Септември

Ударът на Детелин



Звучи малко странно да мислиш, когато става дума за части от секундата, в които боксьорите си разменят удари. На пръв поглед може да го правиш като зрител, но едва ли, когато си на ринга. Едно момче с тегло 54 кг донесе световна титла по бокс на България, чакана цели 14 години, и доказа, че и в този спорт мисленето е решаващият фактор. Детелин Далаклиев, капитанът на националите ни, завърши последния си мач на ринга в Милано с гордо вдигната ръка и взе златото. Преди шампионата повечето познавачи на този спорт правеха сметка кой от боксьорите ни докъде ще стигне според шанса да срещне кубинец или руснак по схемата. Това са водещите нации и техните представители по традиция са главната спирачка за българите. Детелин разби тази илюзия. "Кубинец, мубинец, руснак, все едно ми беше с кого ще играя - твърди шампионът. - Бях сигурен, че мога да ги победя. Вече имам достатъчно натрупан опит и зная кога как да подходя. Мечтаех за тази титла и съм щастлив, че зарадвах толкова хора с нея. Да се наредя до Серафим Тодоров и Даниел Петров, моите кумири от детството, беше огромна чест за мен", разказа Далаклиев.

Октомври

Една фолккралица на 15

На 22 октомври Глория отбеляза 15 години на сцена с двучасов спектакъл в НДК. „Не съжалявам за нито една стъпка, която съм направила. Тези години са само началото, подготовка за най-доброто, което предстои. Тепърва ще създавам още по-хубави песни. Даже в някаква степен съжалявам, че не съм била още по-напориста и амбициозна."

В навечерието на творческия си юбилей Глория хвърли бърз поглед към новите лица в жанра. Съгласна е, че опаковката радва в пъти повече сетивата на меломана от съдържанието. Но не се чувства засегната като артист от факта, че гласовият потенциал очевидно вече не е критерий за пробив. „Това е явление в световен мащаб, а и продуцентите го поощряват. Като човек, който може да пее и смята, че това е призван да прави най-добре, мога да кажа, че подобни медийни балони са с кратък срок на годност. Нямаш ли харизма и талант, си обречен. В крайна сметка публиката е барометърът, тя решава кой става и кой не като продукт."

Ноември

Санчо - пътешественик  между световете



През ноември българският актьор Самуел Финци стана новата звезда на двата канала на германската обществена телевизия - ARD и ZDF. Санчо, който от началото на 90-те живее и работи в Германия, изпълни ролята на главния герой в криминалния сериал "Флеминг". Санчо влезе в кожата на д-р Флеминг - криминален психолог, който води и радиопредаване. "Финци има много лица, владее много езици и се чувства уютно не само когато говори български и немски, а и с френския, английския и руския", отбелязват почитатели на актьора в сайта на ZDF. Пак там го наричат "пътешественик между световете". А също клоун, музикант, шоумен, комуникатор и преводач. Немската публика се запознава с нашенеца през 2000 г. Тогава той изиграва второстепенна роля в криминалната поредица "Бела Блок". Във "Флеминг" Финци за първи път е в централна роля в телевизионен сериал.

Декември

Мама Калканджиева



Една бебешка усмивка и Жени Калканджиева е нов човек. Откакто роди сина си Георги, собственичката и президент на модна агенция "Визаж" скъса с живота на пълна газ. Няма купони, дежурни усмивки в сбирки на хайлайфа и треска за медийно внимание. Заедно с половинката си Стефан Манов-Тачо са станали домошари и мъникът поглъща всичките им мисли. Евгения си е създала цяла философия за отглеждането и възпитанието на детето. За години напред. Хванахме я три месеца след раждането, в деня, когато е ваксинирала Георги. "Ето как изглежда един мой ден сега: шест пъти пране, преобуване, хранене на детето, миене на дупенце, разходка с количката. Винаги съм била адски социална, отворена към всякакви изяви. Сега не е така. По-приятно ми е да си стоя вкъщи, да си свърша работата около малкия. Не искам да изпускам най-хубавите моменти на детето си. Осъзнах, че приятелства, познанства, връзки, пари, контакти съвсем не са най-важните неща в живота. Една майка трябва да започне да дава на детето си. Във всички измерения на тази дума. Мислех, че мога да го съчетая с работата, но не става. Не съм робот", изповяда се Жени пред "Монитор".