Празникът Хелоуин е произлязъл от келтския празник на реколтата Самайн. Това бил денят, в който се събирала реколтата и се почитали мъртвите.

При келтите празникът продължавал седем дни. Празнувал се в началото на ноември, когато земята замръзвала и се покривала със сняг, нощите ставали по-дълги и се отваряла вратата между света на живите и този на мъртвите.

На Хелоуин всички се маскирали и украсявали лицата си с рисунки, за да не ги разпознаят духовете като живи хора и да не им навредят.

В селата се провеждали масови шествия, чиято цел била призраците да решат, че максираните хора са мъртви и да напуснат селото заедно с тях.

Междувременно се давали жертвоприношения за всички, преминали в отвъдния свят - предлагали им се сладки, храна и вино.

Друидските жреци използвали тези нощи, за да гадаят и да узнаят тайните на бъдещето, начините за лечение на различни болести и подходящите дни за започване на важни мероприятия.

Разбира се, по време на празника се палели огньове, тъй като огънят е символ на топлината, сигурността, обновяването и светлината.

Той помагал на слънцето да победи мрака и унищожавал всичко ненужно и зло, натрупано през годината.

После в земите на келтите дошли римляните и донесли своите символи и своя празник на реколтата. Така към хелоуинските символи се присъединили ябълката, орехът и гаданията за любов.

После върху древните езически празници се натрупали и католическите - Вси светии и Ден за помен на мъртвите на 1 и 2 ноември.

Днес в този един празник се съчетават келтски, римски и християнски мотиви, символи на смъртта, плодородието, отвъдното, любовта и страха. Ето и кои са те:

Гробовете

Мъртвите предци могат да помогнат при трудности, но могат и да навредят.

Ако недоволен мъртъв дядо излезе от гроба на Самайн и забрави да се върне обратно, ще вдига шум нощем и ще буди децата, ще носи лош късмет на семейството или още по-зле - ще вземе някой от живите със себе си в света на мъртвите.

Затова традицията повелява мъртвите да бъдат умилостивени с дарове - гробовете се поливат с мляко или пък до надгробния камък се оставя кошница с храна и подаръци.

Дори се пече специален хляб, който се раздава на бедните, за да се молят за мъртвите.

Скелетите

Скелетите също са символ на отвъдното.

Смята се, че по време на Хелоуин дяволът обикаля около къщите, тракайки с кости от пръсти на мъртъвци.

Този символ съвпада и с християнския - Вси светии се празнува на 1 ноември, а мощите на светците открай време се смятат за чудодейни. Прието било вярването, че те могат да лекуват и да прогонват дяволските създания.

Къщи, населени с духове

Има различни призраци и те не винаги са привидения на мъртви хора. Има призраци на живи хора, както и на измислени същества.

Най-често призраците на покойниците се показват на хората, с които са били най-тясно обвързани приживе.

Мъртвите могат да се явят, за да успокоят роднините си като във филма "Призракът" с Патрик Суейзи и Деми Мур, или пък за да отмъстят на някого като в "Шесто чувство".

Различните народи приписват различни способности на призраците.

Китайците например смятат, че духовете на предците може да са опасни и дори способни на убийство.

Ако видиш призрак, недей да викаш и да махаш с ръце, тогава привидението може и да не те забележи. Но ако все пак те види, не го допускай близко до себе си и не му позволявай да те докосне.

Понякога е достатъчно човек да напусне населената с призраци къща, за да избегне опасността - призраците, също като котките, често се привързват към дадено място.

Вещиците

Вещиците задължително присъстват на празника Хелоуин - носят островърхи конусовидни шапки и просторни наметала, и летят на метли.

Те винаги са били свързани със земята и силата й: събирали билки и приготвяли от тях различни отвари.

Смятало се е, че вещиците могат да влияят на реколтата и на възможностите на животните да бъдат полезни и да се размножават.

Освен това, любовните отвари, мъжките или женските болести също се смятали за подвластни на вещиците.

Затова хората се страхували от тях, уважавали ги и се опитвали да ги унищожат на всяка цена. Най-често ги изгаряли на клада или ги убивали с камъни.

Има и други начини за предпазване от вещици, като един от тях например е метла, закачена пред входната врата.

Но се смята, че на Хелоуин вещиците могат да се движат безпрепятствено навсякъде, тъй като тази нощ е изцяло във властта на тъмните сили.

Черните котки

Спътници и помощници на вещиците, черните котки притежават своя собствена сила и магически способности.

В редица култури котката се смята едва ли не за единственото живо същество, което е способно да проникне в света на мъртвите и да се върне невредимо.

Смята се, че котките виждат духовете и могат да преградят пътя им от отвъдното, че могат да лекуват болести и да пазят децата от уроки.

Векове наред хората са вярвали, че вещиците умеят да се превръщат в черни котки. Затова в средновековна Европа черните котки се залавяли и се изгаряли на клада.

Има много суеверия, свързани с котките, от всеизвестното "черна котка ми мина път - очаква ме лош късмет" до поверието, че ако черна котка скочи върху мъртвец, той ще се превърне във вампир.

Като цяло черната котка не случайно е станала символ на Хелоуин.

Прилепите

Прилепите спят денем и будуват нощем, много от тях се хранят като комари с кръвта на едри бозайници. Изкопаеми находки свидетелстват, че това е било така и преди 55 милиона години.

Има около хиляда вида прилепи - от миниатюрния тайландски прилеп, който тежи само няколко грама, до индонезийската летяща лисица с размах на крилете от почти 2 метра.

Много разновидности прилепи се хранят с насекоми, но има и видове, които ядат плодове, нектар и цветен прашец. Други пък пият кръв от едри бозайници, най-често крави и коне.

Точно затова прилепите биват наричани вампири и се смятат за изчадия на ада. Силуетите им често се използват като символ на злото - прилепи красят раменете на вещиците и живеят по ъглите на къщите им, докато части от тях има в различни магически отвари.

Гаданията

Гаданията са важен елемент на Хелоуин, особено за неомъжените момичета.

Тъй като преди бракът е бил единствен начин за жената да стане независима от родителите си, пък почти никога не се позволявало тя сама да си избере годеника, гаданията си оставали последна възможност за поглед в бъдещето.

Има редица обреди, но най-разпространеният е да се хвърли кълбо прежда от горните етажи на къщата. Очаква се отреденият от съдбата годеник да вдигне кълбото.

Предсказвало се и с помощта на разтопено олово, което се изливало във вода и застивало в странни форми. Ако напремир оловото приеме форма на кораб, значи годеникът ще бъде моряк.

Бостанските плашила

Плашилата днес се използват, за да пропъждат птиците от реколтата, най-често враните.

Но в древни времена плашилата стряскали и хората - на кръстопътища и на големи площади се поставяли стълбове, облечени в доспехите на живите или по-често мъртвите собственици на тези земи.

Очаквало се плашилата да "пазят" владенията и да всяват страх у крадците и злосторниците.

Плашилото е символ на принадлежността, на охраняемостта и на забраната, то сякаш замества човека, служи като вместилище за душата на покойника и като негов представител в света на живите.

То е и пряко свързано с култа към предците.

Лакомство или номер

"Лакомство или номер" крещят децата, идвайки на гости по време на Хелоуин. Те играят ролята на духовете, на които трябва да принесете жертва, за да си отидат.

Маскираните в карнавални костюми деца чукат по вратите и искат да бъдат почерпени със сладкиш.

Ако стопаните на къщата не са достатъчно щедри, децата имат право да им отмъстят - да замерят негостоприемната къща с яйца или да я украсят с размотани рула тоалетна хартия.

Най-хелоуинският сладкиш са бонбоните във вид на царевични зърна, но същата работа вършат и шоколадът, бисквитите и сушените плодове.

Тиквите и ябълките

Преди Колумб европейците не познавали тиквата и вместо нея използвали ряпа или картофи.

Според една от версиите запаленият огън вътре в тиквената кора символизира заблудените души, заседнали между земята и небето.

Според друга версия тиквата идва от ирландския мит за търговеца Джак, който два пъти успял да излъже дявола и при това го накарал да се закълне, че няма да му причини зло.

Когато Джак умрял, Бог отказал да вземе душата му на небето, защото търговецът бил голям скъперник.

Затова той я изпратил обратно на земята и му дал запалени въглени вместо очи, за да може да пропъжда дявола.

Древните ирландци и шотландци изрязвали образа на Джак от тиква, картоф и ябълки, и дори наричали тиквата Джак-фенер.

Ябълките също се използвали при обреди за гадаене и игри по време на Хелоуин.

Плодът се закачал нависоко и човек с вързани зад гърба ръце трябвало да успее да отхапе от него.

Подобна игра има и с плуваща в леген с вода ябълка. Който успеел да отхапе пръв от сочния плод, той щял да се ожени пръв.

Ябълката е символ на късмета, богатството и любовта. Освен това пази от вещици - ако я разрежете хоризонтално на две половини, сърцевината й ще стане надеждно средство за предпазване от уроки.

Хелоуин не присъства по този начин в източно християнското православие, но пък е страхотен начин да се позабавлявате за една вечер. Весел Хелоуин!

източник: Woman.bg