В началото на седмицата американското издание New York Times публикува материал за нарастващото влияние на жените в българския обществен живот.

Заедно с първата жена кмет на София Йорданка Фандъкова и генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, вестникът цитира и името на водещата Марта Вачкова сред най-успешните и влиятелни дами у нас.

В статията актрисата, която е лице на телевизионното предаване „Жените", обяснява, че присъствието на жената между двама мъже неутрализира адреналина и като резултат взетите решения са по-балансирани.

Докато някои от критиците виждат в издигането на жените при Бойко Борисов цинична тактика, имаща за цел да даде на бедната и известна с корупцията страна имидж на разкрасяване.

Малцина обаче оспорват, че увеличаването на влиянието на жените в българския обществен живот достига нови височини, въпреки че мъжете все още доминират в политиката.

"Скорошното засилване на женските позиции всъщност отразява сексистки подход, тъй като много от назначените жени са били възпитавани да бъдат послушни апаратчици по време на комунистическата епоха и заемат високи позиции, тъй като не представляват заплаха и са лоялни.", заяви психоложката Ани Владимирова.