Има няколко "правила" за красота, които винаги сме спазвали, но които се оказват пълна измислица. Кофеинът помага ли срещу целулит? Пастата  за зъби лекува ли пъпки? Ето няколко  митове и истини:

Черният молив на долния клепач наистина ли прави очите по-малки? 

Да, за съжаление това е истина и дори да ни харесва, ако имаме малки очи, трябва да внимаваме. Един съвет: ако искате да направите очите си по-изразителни, сложете очна линия на горния клепач, което ще придаде дълбочина, без да смалява очите ви.

Ако подстригвам косата си редовно, ще расте ли тя по-бързо?

Не, това е мит. Може и да ви изглежда, че расте по-бързо, защото късата коса е с по-тъпи краища, докато ако е дълга, може да изтънее и да се нацепят върховете. Всъщност косата расте с еднаква скорост денем и нощем - по около 2-3 сантиметра на месец. Единствено през лятото косата расте по-бързо, заради по-бързия метаболизъм на тялото. Затова, ако искате да пуснете косата си по-дълга, ще трябва да почакате  летните слънчеви лъчи да я огреят.

Бръсненето прави ли космите по-дебели?

Не - още един мит. Когато бръснете космите, те въобще не израстват по-дебели, а просто така се усеща, защото косъмът става с по-тъп край и затова не е токова мек.

Помага ли наистина, ако сложим паста за зъби върху пъпка?

Да! Много модели използват този страхотен трик. Не се препоръчва за всеки ден, но ако усещате, че ще ви излезе пъпка, сложете малко паста за зъби през нощта. Алкохолът и ментата в пастата вършат чудеса - алкохолът изсушава мястото, а ментата охлажда кожата и намалява възпалението. Наистина действа!

Наистина ли от шоколада се обриваме?

Не, съвсем не - подайте малко шоколад насам! Няма доказателства за това, че от шоколада се обриваме. Но всичко да е в умерени количества. Здравословната храна е чудесна за кожата ви, а ако ядете прекалено много шоколад, ще качите някой друг килограм.

Трябва ли да мием по-често лицето си, ако имаме мазна кожа?

Не. Трудно е да се въздържаме, защото ако имаме мазна кожа, сигурно е, че ще искаме да я мием по-често. Доказано е, че ако си мием често лицето, кожата ни чувства, че има нужда да произвежда повече мазнина и се омазнява повече, а така проблемът се задълбочава. Затова ако имате мазна кожа, измивайте я вечер с почистващ препарат, а сутрин я наплискайте само с вода.

Наистина ли кофеинът причинява целулит?

И да и не. Пиенето на кафе няма да ви причини целулит. Но кафето или чаят могат да влошат целулита, ако вече го имате. Прекаленото количество кофеин дехидратира кожните клетки и кожата се свива и целулитът ви е по-видим. Затова винаги пийте много вода. Обаче ако слагате кофеин върху кожата си, целулитът ви няма шанс. Търсете антицелулитни продукти с кофеин, защото той помага да се разградят мазнините.