Тереза Баркли

Тя е легендарна доминейтрикс, живяла в Англия през 19 век. Имала публичен дом на Шарлот Стрийт 28 в Лондон. Тя е измислила BDSM пособието Berkley Horse (на снимката). То било нещо като подвижна масичка, върху която джентълмените, които посещавали Тереза, били завързвани в различни позиции, подходящи за налагане с камшик.

Заведението, което държала Тереза Бъркли, съвсем не било бардак, а много елитен клуб, посещаван от богати мъже и аристократи. Сред клиентите й имало и видни дами. По това време налагането с камшик на Острова било голяма мода и бизнесът й вървял прекрасно. Тереза гарантирала пълна дискретност и максимално удоволствие от болката.

Вероника Франко

Ренесанска Венеция разграничавала два типа проститутки - интелигентните куртизанки и такива за по-низшите класи, които обикновено се събирали на пазара до моста Риалто. 

Вероника Франко била най-известната от първите, макар че не била единственото момиче с образование и артистични заложби, което си изкарвало прехраната така.

Тя била дъщеря на видна куртизанка, която от малка й повтаряла, че трябва да си намери богат съпруг. Вероника се омъжила за заможен лекар, но бракът свършил зле. За да се издържа й се наложило да предлага секс на богати господа и се оказало, че много я бива в това. За кратко била фаворитка дори на френския крал Хенри III.

На всичко отгоре, Верника е поетеса - издала е две стихосбирки и сборник писма и разкази. Основала благотворителна фондация за подпомагане на куртизанки в беда и техните деца. Отглеждала е децата на свои роднини, които починали от чума.

Инквизицията я съди за вещество (нещо често срещано по онова време). Тя сама се защитава в процеса и обвиненията са свалени (което до голяма степен се дължи на заможни клиенти).

Мата Хари

Мата Хари е артистичният псевдоним на Маргарета Геертруида Зеле. Холандка по произход, тя е известна еротична танцьорка и куртизанка, която през Първата световна война е вербувана за шпионин. Тъй като Холандия остава неутрална по време на войната, Мата Хари може свободно да се придвижва между Франция и Холандия, и пътят й минава през Испания и Англия.

На 13 февруари 1917 е арестувана в хотелска стая в Париж по обвинение, че е германски шпионин. Няколко месеца по-късно 41-годишната Мата Хари е призната за виновна и разстреляна. Нямала роднини и тъй като никой не потърсил тялото й, то било дадено за медицински изследвания.

Ивасаки Минеко

Няма как да не подминем гейшите, а Ивасаки Минеко е най-известната гейша в Япония. Родена е през 1955 г. и през 60-те и 70-те години е една от най-влиятелните компаньонки в Киото. Именно на нейната история се базира филмът Мемоарите на една гейша. В момента е пенсионерка, живее в Киото.

Джорджина Байер

Джорджина Байер е първият транссексуален депутат в Нова Зеландия.

Тя е родена като Джордж Бертранд през 1957 г. в Уелингтън. На 17 Джордж разбрал, че е гей. Преименувал се на Джорджина, преместила се в Австралия и започнала кариера на стриптизьорка и проститутка из клубовете в Сидни.

Работела в квартала Кингс Крос в Сидни, който има изключително лоша репутация. Именно там й се случила случка - била изнасилена от четирима мъже в кола. Тогава решила, че трябва да промени живота си.

Върнала се в Нова Зеландия. Продължила да работи като стриптизьорка, за да се издържа, но преследвала актьорска кариера. Станала една от най-известните актриси в страната и през 1984 се подложила на операция за промяна на пола. През 1999 г. влиза в парламента.

Дивайн Браун

Естела Мари Томпсън, работеща на Сънсет Булевард под псевдонима Дивайн Браун, имаше своите 15 минути слава, когато през 1995 г. полицаи я хванаха да обслужва орално актьора Хю Грант.

За него инцидентът бил доста неприятен, а за нея златна мина. Участва в телевизионни програми, снима филм по случая, даде безброй интервюта. Според някои медии е изкарала около 1.6 млн. долара, благодарение на това, че е направила една свирка на Хю Грант. Въпреки това, две години по-късно, пак бе закопчана за проституция, този път в Лас Вегас.

Холивудската Мадам Хайди Флайс

Хайди е известна холивудска сутеньорка, която си мислела, че списъкът й с богати и влиятелни клиенти ще я направи неуязвима. Но се оказва, че не е така. Процесът срещу нея е един от най-известните секс-скандали в историята.

В крайна сметка, Хайди е осъдена на 37 месеца затвор за укриване на данъци, от които прослужи 21. Баща й д-р Флайс пък бе осъден, защото перял парите, които щерка му и момичетата й изкарвали.

В момента живее в Бевърли Хилз и често гостува по ТВ програми. Планира да построи легален публичен дом в Невада, който да бъде точно копие на Белия Дом.

Пърл (Поли) Адлър

По време на процеса 

Поли била на 14 години, когато семейството й емигрира от Русия в САЩ. Това било малко преди началото на Първата световна война. Първоначално работила във фабрика, но, когато станала на 19, започнала да се събира в какички актриси из апартаменти в Манхатан.

Първият си бордей Поли отворила през 1920 г. с протекциите на няколко мафиота, с които се била сприятелила. В началото на 30-те години, обаче, се въвлякла в съдебни дела. Трябвало да бъде важен свидетел срещу мафията. Тя не издала никой и бизнесът й просъществувал, но с цената на половината доход за рекет. През 1944 г. се оттегля от бизнеса.

На 50 години Адлър завършва колеж и издава книга, която става бестселър. Умира в Лос Анджeлис през 1962 г.

източник: men.bg