Не пазя диета, просто внимавам какво ям - предпочитам морските дарове, пресни салати, никакъв алкохол и цигари... и секс в изобилие Неда Украден започва да се занимава сериозно с музика през 1967 г.
До днес Неда има зад гърба си повече от 5 милиона издадени парчета, за което печели титлата най-търсена сръбска певица на всички времена.


Изпълнителката на „Zora je" /песен преведена на 13 световни езика!/, „Sumi, sumi, javore", "Nisam Ti Ja Bilo Tko" и др. e една от малкото сръбски певици, които могат да се похвалят с две висши образования - завършила е Правния факултет в Сараево, както и Философски факултет - специалност английски език и литература, също така и средно музикално училище със соло пеене.

- Здравей, Неда и честита промоция - ти отново си „The Best"! Но как Неда Украден може да бъде едновременно и "нежна и дръзка"?! /името на последния хит на звездата - песента "Нежна и дръзка" - б. а./.

- Благодаря сърдечно! По отношение на това „нежна и дръзка" - това е заглавието на новата ми песен, която е и бонус-трак към първия ми легален албум, появил се, слава богу на българския пазар. В този ред на мисли искам да благодаря на своите издатели от „Съни мюзик" и в частност на Крум Крумов, който е „виновникът" за това.

Иначе всяка жена има в себе си няколко личности и ако можем да ги обобщим - едната е нежна и романтична, а другата дръзка, смела и агресивна понякога... дори по отношение на отношението си към другия пол.

- Знам, че обожаваш да си купуваш обувки в изобилие - това ли е твоята мания от шопинга?!

- Ами не... по-скоро това е свързано с външния вид на един изпълнител - трябва да съм различна всеки път - в това е основата на любовта ми към шопинга, а по отношение на обувките - когато си по три часа на сцената задължително е обувките освен прекрасен дизайн, да са и изключително удобни... Затова и толкова често купувам. Дори последния път когато бях на гости в „Шоуто на Слави" и имах 2 свободни часа - без никакви намерения затова - отново си купих прекрасни сиви боти!... Не мога да се въздържа, като видя нещо добро и удобно.

- Как поддържаш перфектната си форма толкова много години?!

- Честно казано никак... Или нека го кажем така - 8 часа шофиране ... хапване на нещо по пътя - постоянно движение между Белград - Любляна, Сараево, Скопие, София, Загреб... участия в нощни клубове ... и ... това е. Иначе ако питате за диета - не пазя такава, просто внимавам какво ям - предпочитам морските дарове, пресни салати, никакъв алкохол и цигари... Това е простичката формула.

- Сексът помага ли ти също да изглеждаш прекрасно?!

- ООО, иска ли питане - естествено - към горната рецепта добавете и секс в изобилие... и готово!

- Влюбена ли е в момента Неда Украден и в кого?

- Колкото и да звучи досадно - в работата си... Ако очаквате, че ще ви кажа, че имам гадже и съм влюбена не - няма такова нещо... Понякога съжалявам, че е така, но това е божа работа... Винаги се надявам, че истинската любов предстои и ме очаква там някъде!

- Имала ли си толкова страстна и бурна любов, че накрая да си се чувствала ограбена и сърцето ти да било разбито задълго и защо?

- Да, имала съм бурни изживявания, които така или иначе остават в спомените ми, като нещо много красиво и нещо което е било и си е отишло... Те живеят в мен обаче... Дали съм се чувствала ограбена - по-скоро не... Любовта е нещо, в което човек трябва да дава, а дали някой ме е ограбил... толкова по-зле за него! Благодарение на своята работа аз се срещам с много хора и разполагам с твърде малко време, за да си позволя „разбито сърце", така че слава богу... бързо съм се измъквала от подобни ситуации.

- Най-романтичния подарък, който си получавала от любим мъж?

- От мои интимни приятели съм получавала най-различни подаръци... огромни букети, бижута и какво ли не... Но най-романтичният подарък това беше една почивка на Сейшелските острови за няколко дни, когато наистина се чувствах на седмото небе!

- Ти самата имала ли си несподелена любов?

- По-скоро не... Винаги съм давала да се разбере, че харесвам мъжа отсреща... Наистина нямам времето, нито емоциите да страдам по някого, без той да е наясно. Пък и не съм жена, на която някой може да откаже, нали така? /Смее се дяволито и сладко от сърце - б. а./

- Какво мислиш за изневярата и допускала ли си подобни отношения в твоите връзки?

- Аз съм моногамна в това отношение - когато обичаш някого - ти си с него и край. Като дойде моментът, в който се влюбиш в друг - просто го казваш на отсрещния и така истината, дори и да боли, е по-лесно поносима, отколкото криенето или пък нещата да се случват зад гърба... През целия си живот съм искала същото от отсрещния... и съм го получавала!

- Как е дъщеря ти Елена, знам, че наскоро се е омъжила - щастлива ли си за нея?

- Да, съвсем наскоро единствената ми дъщеря Елена се омъжи и аз наистина съм безкрайно щастлива от това. Както и да звучи - с нетърпение очаквам да се появи внуче, Господ здраве да дава и на Елена, и на зет ми - един достоен млад човек, който наистина ще направи дъщеря ми щастлива! Да са живи и здрави само!

- Кой е и с какво се занимава таткото на дъщеря ти Елена?

- Моят бивш съпруг - бащата на Елена, беше режисьор в Телевизия Сараево. Така се случиха нещата, че ние се разделихме още когато дъщеря ми беше малка и аз я отгледах сама, почти без чужда подкрепа. Слава богу, тя порасна образована, хубава и млада, така че мисля, че направих всичко необходимо в този живот да имам достойна наследница! И до ден - днешен сме приятели с нейния баща, той има друго семейство, с което сме в прекрасни отношения.

- Как стана близка с продуцента Крум Крумов, който с фирмата си „Съни мюзик" стана продуцент за изявите ти в България?
-

С Крум ме запозна - вече мога да кажа моята приятелка Валя, която по стечение на обстоятелствата ми превеждаше в едно телевизионно предаване. Аз й казах - намери ми издател на новия ми албум - тя звънна на някого и след пет минути каза готово - имаш правилния човек. Преди това съм водила подобни разговори с други български музикални компании, но... в края на краищата нищо. Аз бях изненадана от толкова бързото развитие на нещата и доста се съмнявах в крайния резултат, но това беше само в началото. След като се запознах с Крум „на живо", разбрах, че този човек е толкова активен, толкова точен и реалист в намеренията си, че наистина е „правилният човек". И ето след 9 месеца имаме правилния резултат!

- Оказа се, че много от българските фолкпевици пеят твои хитови песни - така Ивана стана известна в България! Тя запознавала ли се е с теб, говорили ли сте си по този повод?

- Вижте - за мен е изключително удоволствие, че се пеят мои песни. Щом ги пеят - значи песните са добри - а това е най-важното. Оттук нататък, разбира се, че има един такъв момент - авторските права трябва да се уважават, но... в нашите държави нещата още не са регулирани в това отношение. Да, познавам някои от тях, но не сме разговаряли по темата - в края на краищата те също имат продуцентски къщи, чийто ангажимент е договорните отношения за кавърверсиите.

- Слава богу, излезе първият ми легален самостоятелен албум за България и аз считам това за огромна победа!... А по отношение на всичко останало да се надяваме, че тези неща ще се урегулират постепенно. Въпрос на време.

- Как, къде и с кого Неда Украден прекарва свободното си време най-приятно?

- Аз съм домошарка, признавам си. Най-приятно ми е, като се прибера в къщи, обичам да готвя, обичам да каня приятели на гости, стига да имам време.

- Обичаш ли да се забавляваш по дискотеки и кръчми вечер или това вече го оставяш само за професионалните си задължения?

- Не ходя по заведения... ами нали това ми е работата... единствено и само когато съм ангажирана на участия.

- Ти имаш две висши образования и познанията ти в никакъв случай не се „покриват" с представата на българите за фолкпевица, макар и толкова успяла! С какво те обогатиха живота ти и помогнаха ли по някакъв начин за възхода на кариерата ти?

- Да, наистина завършила съм право и английска филология в университета в Сараево, но по стечение на обстоятелствата никога не съм се занимавала нито с едното, нито с другото професионално. Естествено, че английският и познаването на законите ми помагат в работата и могат да бъдат само мой плюс и когато гостувам в други държави извън балканските, където се разбираме на сръбски и когато става въпрос за преговори и подписване на договори.

- Получавала ли си неприлични предложения от някого по заведенията или след концертни изяви и какви?

- Колкото искате... и продължавам да получавам такива. Но ето тук мога да кажа, че дипломатическите ми умения, придобити може би от правото, а може би и от опита и рутината, които имам винаги ми идват на помощ, така, че никога не съм стигала до конфликти или ексцесии...

- Коя е най-голямата и вдъхновяваща любов на Неда Украден?

- Всичките интимни любови минават и отминават... Остава единствено любовта към детето ми, към моите най-близки и към моята публика, която заслужава най-доброто! А аз винаги съм се стремяла да йи го давам!...

Едно интервю на Светлана Терзиева - Сесил