- Какви изненади да очакваме през новия медиен сезон?

- Ще има нови предавания, като на първо място категорично най-новото и най-различното е "Цената на истината". Един формат, тотално различен от това, което хората са виждали. Оказва се, че повечето от нас не познаваме най-близките си, не си даваме сметка колко тайни крие всеки. На второ място, подготвяме доста различен и много искрен танцувален формат, с много нови лица.

- Защо се решихте да правите танцов формат, който за втори път ще бъде в ефир, не е ли по-креативно да се продуцира нещо невиждано?

- Така е! Не съм говорил с колегите от bTV, но явно те имат някаква причина да направят същия танцувален формат, след като Нова взе това решение. Така че този въпрос по-скоро трябва да се отправи към bTV. От друга страна, има демокрация, всеки е свободен да прави каквото иска. Никой няма монопол върху каквато и да е идея, всичко е правено по света. Ще видим какво ще се случи - аудиторията какво ще избере.

- Кое ще е по-различното във "Вип денс"?

- Преди всичко ще има различни танци, различни герои, различен регламент, различно състезание. Просто "ВИП денс". В световен мащаб има около 10-15 формата, базирани на танца. С Нова телевизия избрахме Strictly Dancing и считам, че има много плюсове - едновременно е нещо добре познато, става дума за танци, и също така е ново като форма.

- Спрягат се имена за участници, издайте малко, кога ще ги обявите, разкрийте поне в кои области са известни?

- Отново ще работим заедно с Нешка Робева, един изключителен педагог, който беше най-запомнящият се персонаж сред журито. А Галена наистина е най-успешната дама в направление танци.

- Как се стигна до избора Иван и Андрей да водят шоуто?

- Иван и Андрей са нови звезди за Нова телевизия и абсолютно нормално е тя да ги използва. Те са едни от най-добрите водещи в България и тъй като в предаването трябва да има много хумор и те са изключително добре подготвени професионалисти - избрахме тях. Освен това, предишният сезон на "ВИП Брадър" беше адски тежък, затова сега искаме да покажем нещо по-разнообразно.

- Събирате се нещо като дрийм тийм от продуценти в Нова, какво ще правите заедно и как ще отвръщате на конкуренцията в лицето на bTV, все пак с "Глобал филмс" там ще има много гледани формати?

- Да, това е като в спорта - сключваш договор и играеш за съответния клуб. Няма драма - трябва да дадеш най-доброто от себе си за отбора. Този сезон нашият отбор е в този състав и аз съм изключително доволен.

- Как оценявате миграцията на продуценти?

- Телевизиите си поставят цели и търсят хора, които могат да ги реализират. Това е нормално и естествено. С повечето колеги се познаваме добре и се надявам отношенията ни да бъдат като в бойните изкуства - на ринга всичко е допустимо, след това се прегръщате и животът продължава.  

- Защо решихте Вито Саръиванов да води "Цената на истината", той беше редактор на шоуто?

- Защото Витомир е човекът, който най-добре и в детайли познава това предаване. Първоначалната идея беше друга, но решихме, че стойността на чисто ново лице девалвира. В "Цената на истината" водещият трябва да е медиатор, за да извади същността на проекта. Много харесвам това предаване, в последните години няма друг такъв хит по света като него.

- Има ли криза за водещи на медийния тв фронт?

- Няма криза, появяват се непрекъснато нови лица, но не е достатъчно да бъдат само нови, трябва да обслужват и интереса на самото предаване. Част от проблема за водещите е липсата на достатъчно време. Всички проекти са толкова важни и в един момент предпочиташ да работиш с хора, които знаят какво означава голям проект и имат опита да се справят. Предпочитаме да не рискуваме с някой, който трябва да се учи.

- Предаването във вид "съд" ли ще се превърне? Ще има ли хора, които ще търсят трибуна, за да докажат техен си житейски казус - разбрахме, че ще участва полицай, прострелял момиче?

- Не виждам какво лошо има в това, ако някой търси трибуна да разкаже или докаже нещо. Условието на играта е да кажеш истината. Няма ограничение на теми, важното е да си готов за истината. Ако Темида не си върши работата и хората се чувстват неоправдани - какво лошо има предаването да дава възможност да се признаят някои неща.

Така или иначе, има хора, които са невинни и страдат, защо да не може да докажат, че са невинни. Точно това е хубавото - да можем да убедим известен човек или човек от политиката колко добре би било за него да дойде в предаването. Но "Цената на истината" не може да бъде "Темида", това е телевизионно шоу, има водещ, който няма нищо общо с прокурор, нито със следовател, нито пък със съдия.

- Променят ли се състезателите след шоуто, сигурно имате данни от формата в чужди страни. Разкажете някоя история от живота.

- Има случаи, в които категорично се променя животът на хората в една или друга посока. Има едни хора, които не издържат от силата на разкритите тайни. Има семейства, които се разделят, има такива, които се пречистват и продължават да бъдат заедно. Най-бруталният пример идва от Колумбия, където жена признала, че е наела наемен убиец за съпруга си.

- Може ли да се преметне полиграфът?

- Първо думата преметне не ми харесва, тя е по-подходяща, когато става дума за пазарлък за цената на доматите. А иначе да излъжеш полиграфа е почти невъзможно, всичко това, което сме гледали по филмите, е художествена измислица. За да успееш, трябва да имаш същия апарат у дома си и да можеш да тренираш с него месеци наред. И пак няма гаранция. Така че ние сме убедени и вярваме на изследванията, направени от нашия полиграф специалист.

- В какво шоу ще вкарате бившия министър Даниел Вълчев?

- За съжаление, на пръв поглед изглеждаше, че Даниел Вълчев става за телевизия. Всеки обаче тежи на мястото си, журналистиката и воденето не са лесна работа. Никога не сме говорили нещо конкретно с Вълчев, но бях разочарован, като го гледах по bTV. Не се справи. Това, за което някой може да има данни, не означава, че може веднага да се справи с него. Като спорта е - трябва първо да тренираш, за да покажеш добри резултати. Когато се видим с Даниел Вълчев, ако  живот и здраве все още иска да се занимава с телевизия, ще се наложи да тренира, иначе няма да стане водещ.

- Кой тип риалити е най-скъпо?

- Нямам представа кой е най-скъпият проект по света, но се наблюдава поевтиняване на риалити форматите. Защото да направиш риалити формат е много по-евтино, вместо сериал като Lost и Prison Break. Тъй като в България не може да има подобни сериали, най-скъпото нещо в програмата на телевизиите са риалити предавания и това отново идва от спецификата на пазара.

- С какво ще се включи Ники Кънчев във вашите проекти, ще води ли пак "Стани богат" или друго предаване?

- Той е изключително добър водещ за определени предавания, така или иначе "Стани богат" ще върви и в този сезон по Нова телевизия. В момента подготвяме следващ голям проект, който е с негово участие, но тази есен по Нова телевизия няма ново предаване, в което той да може да разгърне потенциал. Например, последният сезон на "ВИП Брадър" беше най-силният на Ники Кънчев. Той е човек, с когото изключително лесно се работи и освен това е един от малкото професионалисти в тази сфера. Грешно е хората да си мислят, че един водещ е подходящ за всеки формат предаване.

- Какви изненади да очакваме от Азис?

- Новото при Азис е, че той е тотално центърът на предаването. Всичко ще се върти около него и той е абсолютно готов да поеме тази отговорност върху плещите си. Трябва да прави много нови неща, отколкото е правил преди, да попада в много образи. Буквално предаването наистина ще се превърне в шоуто на Азис.

-Днес идва Мадона, от нея може да се научи много за шоубизнеса, ще идете ли на стадиона, с кого. Какво може да се вземе от нея?

- Не съм фен на Мадона, не отричам нейния принос в областта на музиката, но съм уморен от превъплъщенията й. Да, тя е една от големите звезди на шоубизнеса, но ако можех и да избирам, бих предпочел концерт на Майкъл Джексън.

Източник: в. "Стандарт"