Болката си от квалификацията "лъжкиня" Лили Иванова оцени пред Софийския районен съд на 5000 лв. Там вчера бе даден ход на делото, заведено от поппримата срещу стария й приятел и автор на едни от най-големите й хитове Митко Щерев.

Двама адвокати прати в своя защита Лили пред Темида, самата тя обаче не се яви. Междувременно по искане на ищцата съдът забрани да се снима в залата. Ответникът Щерев бе "само" с един защитник, но пък залата бе претъпкана с негови поддръжници. Сред тях бяха видни фигури от попгилдията - Асен Гаргов, Ивайло Крайчовски, Александър Петров и др. Огромна делегация следваше Щерев по стълбището на съда, посетители и служители се чудеха кой минава: "А! Митко Щерев? Ясно".

Адвокатите на певицата - Тотев и Янчев, още в началото съобщиха, че делото е заведено от тяхната довереница, защото думата "лъжкиня" в статията "Лили, и на 80 години ще си същата лъжкиня" на в. "Уикенд" представлява позорно обстоятелство и това не се нуждае от доказателства. Митко Щерев веднага се защити сам: "В оригинала на моята статия това заглавие не съществува. То е на редакцията на вестника".

За неимуществените вреди, болки и страдания, нанесени на Лили, адвокатите й предложиха следния "ценоразпис": "лъжкиня" - 5000 лв.; "винаги пее на плейбек и мами, че пее на живо" - 3000 лв., а най-евтино бе оценена обидата "не може да чете ноти" - 2000 лева.

Щерев веднага контрира, че фразата с плейбека също не била негова, а на редакцията.

Преди да започне изслушването на свидетелите, адвокатите на Иванова поискаха да бъде променен начинът на изписване по казуса с руския албум с хитове на певицата. (В статията си композиторът казва, че Лили е взела хонорар, а тя твърди, че това не е истина.) Адвокатът на Щерев - Атанасов, веднага се възползва от случая да прочете цитат от книгата на Лили "Истината", където певицата благодари за същия диск на Иля Резник и на бащата на Филип Киркоров - Бедрос.

Свидетелите на Щерев бяха дъщеря му Александра (29 г.) и журналистът от "Уикенд" Иван Георгиев. Композиторът уточни причините за своята статия: "В книгата "Истината" бях дискриминиран аз и моето семейство". Авторът на "Осъдени души" изброи 6 обиди, нанесени му от биографията на Лили Иванова. Сред тях са фразите: "беден като манастирска мишка", че жена му Катерина "имала нещо с един от музикантите му", "малък човек да видиш наежен, смешно изглежда".

Раздор за пари

Лили Иванова заведе дело срещу Митко Щерев след дълги години работа и дружба с композитора и семейството му. Заедно празнуваха дори Коледа. Двамата развалиха рязко както творческия си тандем, така и личните си отношения.

В дъното на раздора бяха парите. Преди 4 години Щерев забрани на Иванова да изпълнява 17 негови песни, защото получава авторските си отчисления за тях. Споровете им се прехвърлиха в медиите. Миналата година Лили Иванова издаде автобиографична книга, наречена "Истината". Там не само Митко Щерев, но и Тончо Русев, Асен Гаргов и други нейни колеги бяха обрисувани в негативна светлина. Никой от тях обаче не повдигна обвинения срещу авторката в съда. Така се стигна до статията "Лили, и на 80 ще си същата лъжкиня".

От "Музикаутор" твърдят: За 15 г. тя плати за 5 шоута и 1 турне

От 50 концерта и участия на Лили Иванова през 2009-а композиторите, текстописците и аранжьорите на песните й са получили полагащите им се възнаграждения само за три! Това сочат документите на "Музикаутор", сдружението за колективна защита на авторските права у нас.

За последните 15 години организаторите на изявите на поппримата са платили на авторите й само в 6 случая: за 4 концерта в НДК (два през 2009 и два през 2008-а), за 1 във Варна и за 1 турне през 2003 година.

Очевидно хората, които уреждат ангажиментите на всенародната любимка, предпочитат да не плащат на създателите на песните й или го правят само в краен случай. Така стана и с парите за последните й четири шоута в НДК - авторските права бяха уредени, едва когато юристите на "Музикаутор" заведоха дело за дължимите суми.

"С хората, които организират концертите на уважаемата госпожа, постоянно има проблеми - каза Ценко Минкин, председател на "Музикаутор". - Те не желаят да сключват договори с нас, не представят списъците с изпълнените песни и техните автори. Все се опитват да заобиколят закона и ако може да не платят на авторите за труда им. Това е все едно гражданите да отказват да си плащат тока или водата." В резултат все повече композитори забраняват на примата да изпълнява техните произведения. Първи бе Герасим (написал "Ветрове"), последва го Митко Щерев ("Осъдени души", "Хризантеми"), Асен Гаргов ("Детелини"). Май и други хитови автори са на път да се откажат от услугите й. Току-виж скоро Лили останала съвсем без репертоар...