Апелативният съд в Бургас потвърди присъдата на Максим Стависки, определена от Бургаския окръжен съд на 30 януари тази година. Това съобщи за Агенция БГНЕС Веселина Павлова, пресаташе на Бургаския Апелативен съд.
Решение № 36 е от 7 май и подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд. С присъдата на Окръжен съд от 30 януари 2008 г. Стависки е осъден по чл. 343, ал. 3 във връзка с ал. 4 от НК на 2,6 години лишаване от свобода условно с пет години изпитателен срок и са уважени гражданските искове на майката и бащата на загиналият Петър Петров в размер на 90 000 лева за всеки от родителите и по 4 815 лева имуществени вреди. Останалата част на иска до 250 000 лева той е отхвърлен. Окръжният съд е уважил иска на пострадалата Мануела Горсова в размер на 80 000 лева, като размерът до 2 милиона е отхвърлен.
Присъдата на Окръжния съд бе обжалвана от прокуратурата и от близките на пострадалите. Протестът премина по съкратената процедура в Окръжния съд, което по закон изисква намаляване на наказанието под минимума. Мотивът на съда Апелативния съд е, че няма основание протестът на прокуратурата, който протест е за ефективно наказание и се оспорва оправдаването на Стависки по обвинение за нарушаване правилата по пътищата. Като Апелативния съд се мотивира, че нарушенията цитирани в Закона за движение по пътищата, а именно употреба на алкохол и спазване на правилата за движение са включени в чл. 343 от НК, за тези нарушения Стависки има присъда и не е нужно по двата закона да бъде наказван. Относно условното осъждане Апелативният съд приема, че с оглед личността на подсъдимия, неговите самопризнания на всички факти от обвинителния акт, разкаянието му и липсата освен на едно нарушение на движение по пътищата, съдът не налага ефективно изтърпяване на наказанието, тъй като неговото на подсъдимия поправяне може да стане в условията на условното осъждане. Относно уважените искове съдът приема, че те са съобразени със съдебната практика в страната и отговарят на изискванията на член 52 от Закона по задължение на договорите, който изисква справедливо въздмездяване на нанесените му болки и страдания. В този смисъл Апелативния съд отхвърля както протеста на прокуратурата, така и жалбите на пострадалите.

източник: БГНЕС