Сватбата на шведската престолонаследничка принцеса Виктория с Даниел Вестлинг ще се състои на 19 юни 2010 година, съобщиха световните агенции, като се позоваха на информация на кралския дворец.

За пръв път в историята на страната бъдеща кралица ще сключи брак с човек от народа.

По традиция венчавката ще е в прочутата Стокхолмска катедрала. Принцеса Виктория сега е единствената жена в света - пряк наследник на престола.

19 юни е историческа дата за шведската кралска династия Бернадот. Именно на тази дата през 1976 г. се е състояла сватбата на сегашния монарх на страната крал Карл XVI Густав със Силвия Зомерлат.

На същата дата през 1823 г. престолонаследникът принц Оскар, по-късно крал Оскар Първи, се жени за Жозефина Лихтенщайнска. А през 1857 г. престолонаследникът принц Карл, по-късно крал Карл Пети, се венчава за Луиза Холандска.

Официалното обявяване на годежа на престолонаследничката принцеса Виктория и бившия инструктор по тенис, сега ръководител на компанията "Мастър трейнинг холдинг" Даниел Вестлинг, се състоя преди около месец.

Новината за годежа бе обявена официално на заседание на Кралския съвет на Швеция.

Преди това шведският крал Карл XVI Густав информира правителството за намерението на принцеса Виктория да сключи брак.

Тъй като принцеса Виктория е бъдещ монарх, съгласие за брака се дава и от правителството.

Сватбата ще е първата кралска венчавка за последните 30 години и се очаква с нетърпение в страната.

На пресконференция след огласяването на годежа принцесата и Даниел Вестлинг за пръв път разказаха историята на връзката си.

Била любов от пръв поглед, последвало 7-годишно приятелство, прераснало в нещо по-силно. Даниел предложил брак на принцеса Виктория в парка на кралския дворец Дротнингхолм край Стокхолм.

Престолонаследничката веднага казала: "Да". Съгласие дал и баща й, кралят.

"Това време ни беше необходимо, за да се опознаем по-добре" - е отговорила принцеса Виктория на въпроса защо са били нужни толкова години, преди да бъде обявен годежът.

Според историка Дик Харисон, седемте години са били необходими, за да бъде изграден новият образ на Вестлинг, който би приело кралското семейство.

"Преди с това не е имало проблеми, тъй като принцесите винаги са се женели за принцове" - е казал историкът.

Избраникът на принцеса Виктория получи титлата херцог на Вестерготланд, а след сватбата ще стане принц.

Бракът на принцеса Виктория с Даниел Вестлинг може да се превърне в най-скъпото, но и най-доходоносно събитие в страната.

Очаква се за тържествата да бъдат похарчени няколко десетки милиона крони, а те да донесат приходи от около милиард крони.