Първият подвиг на младата барета Алексей Петров е задържането на опасния терорист Зорге. Екшънът се разиграл през 1985 г. на столичната Централна гара.

През октомври 1985 г. контраразузваването получава сведение, че германският терорист е в България. Той е член на комунистическата ултра лява терористична организация „Баадер Майнхоф", известна с взривове на далекопроводи и предприятия, похищения на политици и банкери.

Информацията, която баретите имат за Зорге, е твърде бедна - знае се, че той е 36-37 годишен, висок 177 см, русоляв, леко плешив, с атлетично телосложение. Разузнаването ни тогава разполага със сведения, че терористът е пришил ампули със силна отрова в яките на всичките си ризи и якета. Шпионинът бил обучен фанатично да погълне отровата, ако бъде задържан. Задачата на командосите е терористът да бъде заловен жив - затова те получават инструкции светкавично след задържането да го съблекат гол до кръста.

Първоначално Зорге е трябвало да бъде задържан в Пловдив, където е квартирата му. За акцията са определени баретите Алексей Петров, Свилен Свиленов и Петър Руневски. Те тръгват за Пловдив, но по пътя получават заповед да се върнат, тъй като разузнаването докладва, че Зорге пътува с влак до София.

Щурмоваците очакват терориста на Централната гара в София, преоблечени като редови милиционери. Към Зорге във влака е прикрепен разузнавач, който го следва. Той го посочва на баретите, когато германецът слиза от влака. Преди да влезе в кафенето старшина Алексей Петров се хвърля самоотвержено в краката на терориста и го събаря на земята. За секунди шпионинът е разсъблечен и закопчан с белезници от тримата барети - Петров, Свиленов и Руневски.

Алексей Петров получава награда за действията си и след този случай той е преместен от отряда на баретите на работа в ДС.

източник: "24 часа" / razkritia.com