Израелецът Самуел Маоз триумфира на 66-ия кинофестивал във Венеция със "Златен лъв" за филма "Ливан", Ширин Нешат от Иран получи "Сребърен лъв" за творбата "Жени без мъже", актьорите Колин Фърт и Ксения Рапопорт бяха отличени за най-добър актьор и актриса.

"Ливан" е първият автобиографичен филм за 47-годишния Самуел Маоз, който разкрива ужасите на войната през визьора на един танк. "Благодаря за това щастие", развълнувано сподели на церемонията по закриване на фестивала режисьорът, който получи наградата от председателя на журито, американо-тайванецът Анг Лий.

"Посвещавам приза на хилядите хора по света, които като мен са се върнали от войната живи и здрави. Те са добре, имат семейства, деца, но вътре в себе си те е трябвало да се научат да живеят с болката", заяви отличеният творец.

Специалната награда на журито заслужи роденият в Германия Фатих Акин за филма "Soul Kitchen".

Британският актьор Колин Фърт бе отличен с наградата за най-добър актьор. 49-годишният Фърт получи приза Coupe Volpi за ролята си във филма "Самотен мъж" - дебют в седмото изкуство на американския моден дизайнер Том Форд. Последното най-шумно участие на актьора бе в мюзикъла „Mamma Mia!", създаден по музика на шведската група АВВА. Той стана и най-бързо продаващото се DVD за първия ден от излизането си на пазара, изпреварвайки хитовите „Карибски пирати: Проклятието на черната перла". В него редом с Колин Фърт участваха Мерил Стрийп и Пиърс Броснан.

Руската актриса Ксения Рапопорт получи отличието за най-добра актриса на фестивала във Венеция за ролята си във филма "La doppia ora" на режисьора Джузепе Капотонди, в който тя играе ролята на емигрантка, която работи в хотел и е въвлечена в обир, пише БГНЕС.

"Това е като да съм гръмоотвод, който поема върху себе си мълнията", заяви твърде развълнувана актрисата, която се изказа на италиански.

Американецът Тод Солондз получи наградата за най-добър сценарий за филма "Живот по време на война".

Филипинецът Пепе Диокно получи признание за най-добър дебют за филма "Сблъсък".

Силви Оливе бе отличен за най-добър дизайн за "Господин Никой" на Яко Ван Дормаел.