Тази вечер милиони зрители станаха свидетели на едно от най-впечатляващите и дългоочаквани телевизионни разкаяния на публична личност. След повече от три месеца мълчание и изолация световният номер 1 в голфа Тайгър Уудс се появи на обществено място и се извини на всичките си близки, приятели и почитатели за поведението си и извънбрачните си връзки.  

Въпреки признанията и извиненията голфърът не излъчваше онова разкаяние, което мнозина очакваха да видят. На своеобразната пресконференция, продължила малко повече от 10 минути, присъстваха ограничен брой приближени на спортиста, сред които майка му, някои приятели и комисарят на PGA Tour Тим Финчъм. Нямаше как да не бъде отбелязано отсъствието на съпругата на Уудс Елин Нордгрен, която обаче зае основно място в изявлението на милиардера. 

Броени часове преди началото на своеобразната пресконференция някои американски спортни журналисти обявиха бойкот на извинението на Уудс, тъй като стана ясно, че няма да бъдат позволени въпроси и единственият, който ще говори, е Тигъра. Дългоочакваното изявление обаче се превърна в чисто и просто прочитане на написани думи, в които липсваха емоцията и разкаянието.

"Искрено съжалявам за безотговорното си и егоистично поведение", започна изявлението си носителят на 14 мейджър титли.

Темата за завръщането на игрището също бе сред основните в обръщението на Уудс. Той обаче остави въпроса отворен и не каза кога планира да играе отново в официален турнир. "Ще се върна на игрището, но не знам кога ще се случи, продължи Тигъра, като по този начин донякъде опроверга слуховете, че ще играе на Arnold Palmer Bay Hill Invitational следващия месец в Орландо. Той обаче даде да се разбере, че завръщането му ще бъде факт през тази година. - Когато се върна на игрището, трябва да подходя с повече уважение към спорта. Трябва да променя държанието си."

След като се извини, Тайгър Уудс открито призна за изневерите си. "Това, което е важно в случая, е безотговорното ми поведение. Имах любовници, изневерявах. Поругах най-важните морални стойности, в които бях възпитаван. Въобразявах си, че мога да се измъкна от всяка ситуация, че всичко може да ми се размине и че общите правила не важат за мен. Грешал съм, бях глупав. Трябва да играя по правилата, по които играят всички."

Извинението и признанията бяха последвани от категоричното отричане на версиите за побой в злополучната нощ, в която Уудс катастрофира пред дома си в Уиндърмиър, Флорида. Тогава медиите развиха теорията, че голфърът е бил нападнат от съпругата си, която в изблик на ярост го е ударила няколко пъти с клъб за голф. "Елин не ме е удряла в онази нощ, нито в която и да е нощ, заяви видимо ядосаният Уудс. - В целия този хаос тя още веднъж показа колко милосърдна и уравновесена може да бъде. В нашия дом никога не е имало семейно насилие по какъвто и да е повод. Както самата тя ми каза, извинението ми не трябва да се основава просто на думи, а на действията ми в следващите месеци", допълни 34-годишният американец.

Най-богатият спортист в света отрече появилата се информация, че е употребявал забранени вещества, като нарече тези слухове "напълно неверни". Уудс поднесе специланите си извинения и на родителите, чиито деца са го идеализирали и са му се възхищавали. "Много родители са ме посочвали като модел за подражание на децата си и им дължа специално извинение", разкая се голфърът. Уудс потвърди, че е провел 45-дневно лечение в клиника за пристрастени към секса, като допълни, че му предстои нова програма и възстановяването му продължава.

Преди да излезе от залата Тигъра прегърна майка си и част от видимо развълнуваните от изявлението му присъстващи.  

източник: