Спортист номер едно на България за 2008 година е олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова. Именитата ни състезателка в гребането бе наградена на официална церемония в "Рейнбоу плаза" в столицата, лично от президента на страната Георги Първанов. Залата гръмна в аплодисменти, веднага след обявяването на името й, по време на грандиозното тържество, организирано от Нове холдинг.

Руми Нейкова спечели наградата и чек от 30 хиляди лева, след като събра 3017 точки в допитването, направено сред спортните журналисти. За никого не бе изненада, че за треньор на годината бе избран нейният съпруг и наставник - Свилен Нейков.

"Много съм развълнувана. Не само както се вълнувах в Пекин, защото да стоиш на най-големия връх е голямо признание. Искам първо да благодаря на моя треньор, че успя, че ми повярва, че ме подготви и до последните минути той най-много вярваше, че мога да стана олимпийска шампионка. Искам да благодаря на нашите две деца. На нашите родители, че ни подкрепят. На федерацията, на клуба, на всички. Весели празници", заяви Руми Нейкова.

Второто място зае единственият спортист на България с три медала от големи първенства - Станка Златева, която спечели сребро в Пекин и триумфира на първенствата на планетата и на Стария континент. "Не успях да стана олимпийска шампионка, затова продължавам да гоня мечтата. Искам да благодаря изцяло на моя треньор", сподели Станка.

На Радослав Великов, бронзов медалист от Пекин'08, бе отредено четвъртото място в тазгодишното издание на анкетата. "Благодаря на моя треньор и хората, които ме подкрепяха в подготовката за Олимпиадата. Весели празници. Изключително съм развълнуван от наградата", лаконичен бе Руди.

За номер пет в категорията Спортист на годината за 2008 година бе избран Явор Янакиев. Бронзовият ни медалист от Олимпиадата в Пекин получи чек за 10 хиляди лева от ръцете на Йордан Йовчев.

По време на церемонията прозвучаха хитове, свързани с различни спортни събития и личности - „One Moment In Time" на Уитни Хюстън, създадена за летните олимпийски игри през 1988 г.; „Let's Get Loud" на Дженифър Лопез, изпълнена на откриването на световното първенство по футбол за жени през 1999 г. в Калифорния; „Eye Of The Tiger" на Сървайвър, написана по молба на Силвестър Сталоун за филма „Роки 3"; „La Copa De La Vida" на Рики Мартин, официалната песен на световното първенство по футбол през 1998 г. и, разбира се, „We Are The Champions" на безсмъртните Куин - химна на победите в спорта.